Flere nyheder

 
Litteratur
Bertil og Borte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bertil og Borte
Man. 14. nov. 2011

Bertil går i børnehaveklasse, og har som så mange andre børn, svært ved at holde styr på sine ting. Men i denne børnebog af Kim Fupz Aakeson er det faktisk ikke Bertils egen skyld, at tingene forsvinder. Under hans seng bor nemlig Borte, og det er ham der spiser alle Bertils ting.

Mange af Bertils ting er forsvundet, og mor er ikke glad. Selvom Bertil prøver at forklare hende, at det er Borte, der har taget dem, tror hun ikke på ham. Og Bertil får skæld ud.

Borte spiser alt: Sokker, vanter, madkasser, halstørklæder og selv Bertils iPod har han slugt. Men da Bertil mistænker Borte for, at ville spise hans mor, får han nok. Uden at røbe for meget af slutningen, kan det afsløres at Bertil finder på en vellykket plan, og at Bertil får sine ting igen.

Bertil og Borte viser et fint, og måske et lidt trist billede af hvordan mange familier lever i dag. Bertil bor alene med sin mor i en lejlighed. Bertils rigtige far har fundet en ny kone, har to nye børn, og Bertil ser dem kun hver anden weekend. Men det gjorde ikke så meget før i tiden, hvor Torben boede hos Bertil og mor. Men Torben er væk - er det mon Borte der har taget ham? - og mor er ked af det.

Hverdagen er gået i hårdknude. Bertil mister sine ting, og mor bliver mere og mere sur. Men Bertil vil virkelig gerne kunne passe bedre på sine ting, men det er svært når Borte har sådan en glubsk appetit. "Tror pokker vi aldrig kan finde nogen af dine ting!" siger Mor. ,"Ja," siger Bertil og vil gerne give Mor ret. "Det tror pokker."

Bertil og Borte er en rigtig humoristisk bog, der skildrer livets trivialiteter på en realistisk måde. Mange småbørnsfamilier vil uden tvivl nikke genkendende til Bertils fortvivlelse og til hans mors irritation over at tingene forsvinder. Bogen giver også stof til eftertanke. Børn opfatter mange ting, og forældres humør smitter af, og påvirker børn. Bertil er i hvert fald ikke i tvivl om, i hvilken sindstilstand hans mor er.

Jørn Villumsens detaljerede illustrationer gør kun bogen endnu mere fabelagtig, og understreger det morsomme i bogen. Tekst og billeder hænger fint sammen, og de små vil få rigtig meget ud af at kigge på Jørn Villumsens skæve illustrationer, imens en voksen læser op. Flere steder lægges der op til at børn kan pege, og fortælle hvad det er Borte har spist - og senere "afleverer".

Er Borte et fantasivæsen? Eksisterer han udelukkende fordi børn i dag har så utrolig mange ting, at det er svært for dem at holde styr på det hele? Eller er han et rigtigt dyr der lurer under sengen, og som spiser alt hvad han kan komme i nærheden af? Det er svært at sige, men en god undskyldning er han, ham Borte, hvis man er en glemsom lille en.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kim Fupz Aakeson: Bertil og Borte
Illustrationer: Jørn Villumsen
Gyldendal, 46 sider
ISBN: 9788702117097