Flere nyheder

 
Film
Arthur Christmas

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Arthur Christmas
Tir. 22. nov. 2011


Billede: Disney

Sødme, charme, julestemning og et nyt twist på fortælling om den rare, gamle julemand. "Arthur Christmas" har alle ingredienserne til en vellykket julefilm.

Filmen starter med en nysgerrig piges brev til Julemanden. Hun spørger om han virkelig findes og hvordan i al verden han kan nå at omdele alle pakkerne til alle børn i hele verden på kun én nat. Et spørgsmål, som har optaget mange børn i tidens løb. Og et spørgsmål, som filmen giver sit helt eget svar på.

Arthur er Julemandens yngste søn. Han tager sig af alle børnenes breve i den omfattende familievirksomhed, som drives af den fungerende Julemand, dennes kone, den ældste søn, som står til at arve den præstigefyldte titel, og en hel masse nisser. Og så selvfølgelig Arthur - men ham er der ingen, der regner for særlig meget. Der er også den pensionerede Jule-Bedste, som elsker at fortælle om hvordan han klarede pakkeomdelingen uden al den high tech, som den ældste bror gør brug af.

På næsten fascistoid vis drives virksomheden på Nordpolen af den store, stærke søn og hans uniformerede nisser. Som på Nasas rumstation arbejdes der med præcision og militær lydighed - kun et enkelt barn bliver glemt i løbet julenat. En ganske god fejlmargin, hvis man spørger den ældste bror. Men Arthur kan ikke acceptere at barnet - den lille nysgerrige pige - bliver glemt og må undvære sin cykel julemorgen. Sammen med den halvdemente Jule-Bedste og en nisse med speciale i indpakning kaster han sig ud i et halsbrækkende vovestykke for at aflevere cyklen i Wales. De kommer vidt omkring i den kasserede kane trukket af tipoldebørnene til de gamle, kendte rensdyr.

De computeranimerede karakterer er ganske godt kommet til verden med leverpletter og rynker på de gamle og et par bumser på hagen af den unge Arthur. Spændingskurven er elegant spændt ud over Arthurs kamp for at aflevere den glemte gave og humor er der nok af til både voksne og børn - f.eks. den gamle Jule-Bedstes halvaggressive og forvirrede udsagn. Nisserne er søde og familien Julemand ligeså. Men effektiviseringen af hele fortællingen om Nordpolens hemmelige indbyggere, bidrager mere til at fjerne julestemning end til at bringe smil frem på de voksnes læber og forklaring på børnenes spørgsmål, hvilket ellers nok har været meningen.

Arthur Christmas er en på mange måder vellykket julefilm for hele familien - men nogen udødelig juleklassiker bliver det nok næppe.

Arthur Christmas
Se spilletider