Flere nyheder

 
Litteratur
Bastard-sangbog fra Basilisk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bastard-sangbog fra Basilisk
Tir. 13. dec. 2011



Sådan har du aldrig fået den danske sangskat før! Populærmusik, folkeviser, Melodi Grand Prix-numre m.m. har alle været igennem noget af en omskrivning via andre sangtekster. "Stikkersvin jeg fucker dig - og andre danske sange" indeholder noder og inviterer til at blive sunget, men teksterne kan oplagt også læses som sprælsk, sprudlende sprogleg.

Stikkersvin jeg fucker dig omfortolker og sampler klassikere i den danske sangskat så det batter. De bliver kritisk sammenstykket i nye udtryk, hvor et væld af andre sangtekster titter frem, og det er blevet til en temmelig alternativ sangbog, hvor intet er helligt.

B.S. Ingemanns: "I østen stiger solen op" udsættes for moderne raptekster, Pippi Langstrømpe-sangen får Grundtvig på nakken og Natasjas moderne folkehit: "Gi mig Danmark tilbage" bliver stykket sammen af tekstbidder fra en hel række af ældre nationalsange. Meget fantastisk bliver "Midsommervisen" endda fodret med tekster fra feministiske slagsange. Det er godt og originalt tænkt - og meget meget underholdende.

De om-modellerede sange er om noget en leg med referencer. Titel samt tekst- og omkvædsrymte afslører originalforlægget, så man på trods af de drastiske omskrivninger, hurtigt fanger sig selv i at nynne med på den genkendelige melodi i sin læsning. Meget belejligt er der dog også placeret et register bagerst, hvis det kniber med at detekte alle inspirationskilderne.

Jeppe Aakjærs: "Jens Vejmand" får med rapperen Cas versefødder som; 'Og røber du din type og pander du din ven / og holder du i skruen, så bid og glid og vrid/ så drik da undertonen, uartig dum og flov/ den bavler og forfører og savler i din hånd.'

På samme måde bliver Kim Larsens: "Kvinde min" med sin følsomme, hengivne tekst pludselig sat i et helt andet anseligt lys med Niarns raptekst indover den melodiøse sang; '...og selvom vi har kneppet tit/ og du har stil og sut/ når pik har været free/ så dunk det nu/ for jeg er din.'

Det er plat og måske også lidt for nemt at pakke "grove" raptekster ind i gamle, følsomme sange, men det er ikke desto mindre en sjov leg, som den debuterende Mette Henriksen mestrer forbilledligt.

Projektet byder retfærdigvis også på meget andet end disse mix mellem lir og lødigt, omend kontrast-effekten er et gennemgående greb. Sidste sang er blandt denne anmelders favoritter. Johnny Reimars: "Sikke'n fest, vi har haft nu i nat" bliver sat op imod C.V. Jørgensens univers med dette resultat; 'Jeg tænker bedst, når jeg er tanketom/ Åh ja åh ja åh/ Sansernes magt er med som blind passager/ og den er åh ja åh ja åh/ ... / Jeg sortner afsted, mens jeg slår sjælen ihjel/ Jeg er tomrum, skind og lys.' Festlig stemning bliver til forfald og det hele vendes således intelligent på hovedet. Der er ikke et øje tørt.

Stikkersvin jeg fucker dig er en overordentlig fornøjelig udgivelse, der, som titlen så fint indikerer, nok ikke er til de mest konservative og traditionsbundne. Omvendt kan den så henrykke og underholde os andre. Find guitaren frem og hav en fest med denne bastard af en sangbog.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mette Østgaard Henriksen: Stikkersvin jeg fucker dig - og andre danske sange
Basilisk, 102 sider
ISBN: 978-87-91407-69-7