Flere nyheder

 
Litteratur
Myternes Metropol

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Myternes Metropol
Ons. 14. dec. 2011

John Dos Passos' polyfoniske storbyroman: "Manhattan Transfer" fra 1925 er et kakofonisk kaos af stemmer, personer og indtryk - ligesom New York selv. Det er samtidig en kulturkritisk skildring af metropolen, som i udpræget grad bliver en historie om, hvordan det kapitalistiske samfund nedbryder individet.

Manhattan Transfer begynder i de sene 1890'ere og strækker sig over næsten tredive år. Den egentlige hovedperson er byen New York, som dygtigt fremmanes gennem et panoramisk blik på samfundets høje og lave. De mange skæbner flettes ind og ud af hinanden som eksempler på det rodløse individ i storbyens livsrammer.

Titlen refererer til de mange færger, der forbandt Manhattan med fastlandet, og således linkes New York helt konkret til det oprindelige 'ægte' Amerika med de 'sande' værdier. Det står hos Passos i skarp kontrast til den kyniske, overfladiske storby, hvor individdet meget u-amerikansk ikke selv er herre over sin skæbne.

Byens rå kapitalisme viser sig nemlig at manipulere og ligefrem underminere sine indbyggere - og uden at afsløre for meget, er det kun få, der slipper levende derfra. Den dystopiske myte om metropolen som korruption og undergang spilles på den måde helt ud. Vejen mod afgrunden er ikke desto mindre fyldt med moderne fristelser, forbudstidsgangstere, fester, varietéteater, prostitution og andet lir, så byens dragende tiltrækning bliver både meget forståelig og underholdende.

Med sin fragmenterede montageteknik var romanen både stilistisk og sprogligt nyskabende i 1925. Passos formår i et ekspressionistisk sammensurium af personer og indtryk at skabe et filmisk fiktionsunivers, der ligesom metropolen selv, er uoverskuelig og hæsblæsende.

Den travle 'myretue-effekt' i bybilledet skabes via en rastløs fremdift, hvor der kun sjældent dvæles ved personerne mere end et par sider af gangen. Overordnet fungerer det godt. Man forstår kritikken af den korrumperende materialistiske forbrugskultur, men lige så 'vellykket fremmedgørende' byen skildres, lige så uinteresseret forbliver man som læser i alle disse personers liv.

Distanceringen har på den måde sin pris, og den stilistiske tour de force i endeløs bevidsthedsstrøm og uoverskuelig metropol ender med at blive langtrukken. Forfatterens grundlæggende afsky for urbanisering kan også nemt virke lidt forældet og bagstræberisk her 85 år senere, men ifølge undertegnede er det en del af romanens indignerede charme.

Det skal understreges, at bogens litterære betydning er uomtvistelig. Manhattan Transfer anerkendes som den første moderne roman om New York og som inspiration til en hel stribe af senere storbyromaner. Eks. Tom Kristensens Hærværk (1930) og Don Delilos Underverden (1997). Denne klassiker skal læses pga. sin fabulerende sprogekvilibrimse, sin humor og frem for alt; som et lysende litterært tidsbillede på den amerikanske mellemkrigsstemning, hvor fremtidsfrygt og økonomisk recession dominerede. Med vore dages krisetider er det ganske god timing, at Manhattan Transfer endelig kommer på dansk.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

John Dos Passos: Manhattan Transfer
Oversætter: Claus Bech
Rosenkilde & Bahnhof, 448 sider
ISBN: 978-87-92503-54-1