Flere nyheder

 
Teater
Om baronessen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Om baronessen
Ons. 21. dec. 2011


Thor Bjørn Krebs teaterstykke
Om baronessen handler om det stormfulde venskab mellem den unge digterspire Thorkild Bjørnvig og den aldrende Karen Blixen - og om hvorfor venskabet sluttede så brat.

I første akt er den unge Thorkild Bjørnvig blevet inviteret på Rungstedlund af Karen Blixen. Hun er på det tidspunkt 64 år og en litterær verdensstjerne. Han er 32, nygift og nybagt far. Han er lige debuteret med den anmelderroste digtsamling Stjernen bag gavlen, men al rosen har ført ham ud i en slem skrivekrise.

En charmerende ung kvinde byder ham velkommen til Rungstedlund - men advarer ham også: Blixen har en evne til at sætte snore i folk og så trækker hun ellers i dem efter sit eget forgodtbefindende, indtil hun har forvandlet alle omkring sig til marionetdukker.

Mens de står og snakker, kommer Blixen ind - tynd og skrøbelig, klædt i en lang sort kjole - men med hvilken livskraft og vilje. Hun vil have, at de skal være venner. Bjørnvig skal glemme sin kone, sine venner på tidsskriftet Heretica og flytte ind på Rungstedlund. Han skal være hos hende - være hendes.

Karen-Lise Mynsters portræt af den aldrende Blixen er fuldstændig fremragende. Hun formår både at få en skrøbelighed og en voldsomhed frem i en fascinerende kvinde, der hævder, at hun har indgået en pagt med Djævlen: Hendes eget liv til gengæld for historierne. Det er en lignende pagt, hun vil indgå med Bjørnvig, men han stritter imod. I rollen som Bjørnvig er Pilou Asbæk drenget og usikker, men han formår også at mane den lidenskab og voldsomhed frem, som til sidst gør Bjørnvig i stand til at bryde venskabet.

Anden akt foregår i Bjørnvigs sommerhus i Kandestederne, hvor Blixen opsøger ham. Hun vil have, at han skal komme tilbage til Rungstedlund, men han vil ikke. Efter deres møde skriver han til hende, at deres venskab må slutte. Samtidig skriver hun, at hun er klar til at tage deres venskab op med fornyet kraft. Deres breve krydser hinanden og kort efter får han et telegram fra hende, hvor det eneste, der står, er: "Har fået Deres brev - brænd mit".

Om baronessen på Folketeatret
Se spilletider