Flere nyheder

 
Litteratur
Historien om mit hjerte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Historien om mit hjerte
Fre. 6. jan. 2012

Aase Schmidt har skrevet en stille og hverdags-poetisk bog om en kvinde, der får konstateret en hjertesygdom. Lige stille nok vil mange nok mene. Men også med ganske rørende passager med god plads til eftertænksomhed.

Den ikke navngivede kvinde i bogen har uregelmæssig hjerterytme. Hun skal gennem et omfattende behandlingsforløb med vente-værelser, skiftende læger, uro og angst - men også taknemlighed for det liv, der har været siden barndommen i 1930erne og 40erne over ungdommen til klarhed efter skilsmisser og de uendeligt mange rejser, som har flydt hendes liv.

Historien om mit hjerte handler om at finde sig til rette med sin alder og det livsvilkår, det er at have en sygdom, som skal medicineres resten af livet. Refleksionerne over barndommen, alderdommen, døden og det, at være alene, det, at søge lykke er intelligente og vekskrevne i en sdåan grad, at det ikke er en bog til et såkaldt ældre publikum. Det er en bog for alle reflekterende mennesker.

Bogens insisteren på dvælende hverdagspoesi gør dog de stille og dybe tanker, mere stille end dybe. Detaljerne vil ingen ende tage, og læseren skal vide alt om at kvinden tager et sjal på inden hun går ud på altanen og andre beskriverlser, som kan være stemningsgivende, men som i længden bliver lidt enerverende. På godt og ondt giver Historien om mit hjerte en følelse af at læse i andens dagbog; personligt og inderligt - men også en anelse uvedkommende.

Derudover er der en tilbagevendende insisteren på at skrive om det at skrive. Ikke på en elegant meta-vis som hos f.eks. Virginia Woolf i Eget værelse (1928), men på måde som virker lidt påtvungent litterært; at skrive at hovedpersonen er bange for ikke at kunne skrive, eller insisterer på at det nøgne sprog kan bære en fortælling om et sygt hjerte - det kan virke en anelse desperat. Flere gange påklistre et metalag med nærmest vold og magt.

Ikke desto mindre står ægtheden strålende stærkt i de rørende passager, hvor der reflekteres over forandringen fra voksen til barn, ung til gammel, rask til syg.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Aase Schmidt: Historien om mit hjerte
Samleren, 164 sider
ISBN: 987-87-638-1999-2