Flere nyheder

 
Diverse
Assistens Kirkegård

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Assistens Kirkegård
Fre. 6. jan. 2012


Assistens Kirkegård på Nørrebro i København blev oprettet i 1760, da pladsen på kirkegårdene inden for voldene var blevet for trang. I dag er den uendelig meget mere end en kirkegård - det er et lille udsnit af Edens Have placeret mellem Nørrebrogade, Jagtvej, Kapelvej og Hans Tavsens Park.

Kirkegården er stadig i funktion og i de mere end 200 år den har eksisteret, er den blevet det sidste hvilested for en lang række kendte danske personligheder. Assistens Kirkegård er en kulturhistorisk, kunsthistorisk og botanisk seværdighed. Forfatteren Martin A. Hansen har sagt: "Måtte Nørrebro, som ingen større kulturinstitution ejer, regne sine døde med, blev det landets åndelige centrum".

En tur på kirkegården er en æstetisk og historisk oplevelse for alle - uanset alder. Kirkegården er et åndehul for byens beboere og er blevet brugt som sådan siden den blev oprettet. Er man som undertegnede en af dem, som går tur i Assistensen mindst en gang om dagen, kender man hver en krog og hver en gravsten. Men er man ikke så kendt eller ligefrem ukendt i den smukke parallelverden, kan man gøre brug af stedets mange tilbud.

En kirkegård er en have med de døde, anlagt for de levende. Fortællinger om nogle af de kendte og ukendte begravede og deres samtid er der nok af. Der er omvisninger, som fører til besøg hos bl.a. Søren Kierkegaard, Dan Turéll og H.C. Andersen samt mange andre deltagere i de seneste 250 års danmarkshistorie.

Man kan også blive klogere på naturen og verden. På Assistens Kirkegård ligger mange af de videnskabsfolk begravet, som gjorde opdagelser i naturen. Der er en omvisning, som kommer forbi bl.a. Martin Vahl og klimaet, Ørsted og elektromagnetismen samt flere overraskende sammenhænge og fortællinger.

Der er også en vandring i tegn og symboler fra nyklassicismen over guldalderen til nutidens symbolverden. Med afsæt i grav-monumenternes tegn, symboler og inskriptioner, som fortæller kulturhistorie fra 1760 til de seneste og mest moderne trends.

Ønsker man ikke omvisninger, kan man bruge sin mobiltelefon for at få en aftale med H.C. Andersen. Besøgende kan opleve 25 videofilm af 3-5 minutters varighed som stedspecifik formidling af kirkegården, dens historie og indvånere - fra nationalkoryfæer som førnævnte H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Niels Bohr til andre og for offentligheden mindre kendte personer og historier. Eneste forudsætninger for at se filmene er en ipod, smartphone eller computer. Har man ikke det, kan filmene ses på skærme i Kulturcentret ASSISTENS.

Men vigtigst er, at man kan nyde den helt unikke stemning, som hersker blandt levende og døde på Assistens Kirkegård. I vinterhalvåret er haven åben fra 7-19 og i sommerhalvåret fra 7-22.

Læs mere om åbningstider og omvisninger