Flere nyheder

 
Film
Bjørnebrødre

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bjørnebrødre
Tor. 19. jan. 2012

Disneys skønne Bjørnebrødre fra 2003 er nu udkommet på DVD og Blu-Ray. Filmen har ikke samme status af nyklassiker som f.eks. Aladdin og Løvernes konge, men den fine fortælling om kærlighed og respekt mellem dyr og mennesker hører bestemt hjemme på hylden hos enhver samler af tegnefilm eller Disney-glad børnefamilie.

Bjørnebrødre udspiller sig på den storslåede vildmark blandt inuitter, bjørne og elge. Efter Denahi har mistet sine to brødre i kamp mod en bjørn, vil han have hævn. Han vil gøre alt for at finde bjørnen, som har taget hans brødre fra ham. Men hvad han ikke ved er, at hans yngste bror Kenai faktisk lever - men at han er blevet forvandlet til en bjørn af De Store Ånder. Uden at vide det jager Denahi altså sin egen bror.

Kenai slår sig sammen med bjørneungen, en nuttet lille vildbasse, der ved, hvordan man overlever naturen. Sammen med de to knap så kvikke elge, Rod og Stub, hjælpes de ad for at klare sig gennem vildmarkens faretruende udfordringer. Men Denahi kommer nærmere og nærmere - og Kenai skal hurtigt finde bjerget, hvor "lyset rører jorden", for kun dér kan han forvandles til menneske igen.

Bjørnebrødre er en lidt særpræget fabel om forvandlingen fra menneske til bjørn. Den kan som de fleste andre fabler tolkes forholdsvis nemt, i dette tilfælde til at handle om to mennesker fra forskellige kulturer, som bliver venner på trods af forskelligheder for at indse, at de slet ikke er så forskellige. Men tegnefilmen har også potentiale til en mindre analyse af menneskelighed, og hvad der konstituerer et menneske.

Både i form og indhold leger filmen elegant med begrebet menneskelighed. Det handler naturligvis om kærlighed, frygt og empati. Hvordan menneskerne holder sig for sig selv, mens dyrene færdes mellem forskellige arter. Formmæssigt er menneskerne tegnet grovere, mindre detaljerede end bjørnene og elgene, hvilket giver dyrene en mere menneskelig genkendelighed, og gør menneskekaraktererne en anelse mere anonyme - som dyr i en flok. Det betyder ikke, at fortællingen på noget tidspunkt går i en fælde, der går ud på at portrættere dyr som de gode og mennesker som de onde. Tværtimod! Bjørnebrødre er en nuanceret fabel for børn om at overkomme den frygt, de fleste mennesker (og dyr) har, og som står i vejen for alt det, som vi kender som menneskelighed.

Udover den dejligt tegnede og lidt sære film byder den nyudgivne Bjørnebrødre på "fraklips", hvor de tegnede figurer laver spas og løjer, der er et interaktivt spil, legender om bjørne, musikvideoer og meget mere, som højst sandsynligt vil være til stor glæde for de allermest hardcore fans.

Bjørnebrødre er ude på DVD og Blu-Ray fra Disney