Flere nyheder

 
Udstilling
Dronningens festkjoler

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dronningens festkjoler
Lør. 21. jan. 2012


I anledning af Dronning Magrethes 40-års regentjubilæum vises 24 af hendes fornemmeste gallakjoler nu frem på Amalienborgmuseets særudstilling; Kongelig Galla - Eventyrlig Couture. Kjolerne er et farvestrålende udvalg af de smukkeste rober fra hoffets store fester og begivenheder siden 1960'erne.

Man må formode, at mange royalister og andet kjoleinteresseret godtfolk vil benytte sig af chancen for dette smugkig ind i Dronningens klædeskab. Det er helt forståeligt. Kjolerne er ganske enkelt enestående og Danmark har som bekendt en dronning, der hverken er bange for farver eller pomp og pragt. Således skulle der være basis for en virkelig overdådig udstilling, hvor gæster i alle aldre inviteres til at falde i svime over de imponerende royale rober. Det, der derfor kan undre, er, at udstillingen er klemt inde så trangt og ikke er sat mere pompøst op.

Der er tale om ældgammel udstillingsstil, hvor et lille fjernsynsinterview (som endda vises på et gammelt billedrørs-tv) gør det ud for eneste 'virale' indslag. Kjolerne er sat statisk op på giner, enkelte hænger blot på en bøjle, og det hele er bag glas. Der er et lille skab, hvor en mere sy-teknisk tilgang til det at kreere en couturekjole præsenteres, og derudover er der nogle portrætter og fotografier af, hvordan kjolerne blev båret til den givne officielle lejlighed. Det er det! Og oven i købet er størstedelen af udstillingen sat i scene i små mørke og trange rum.

Hvorfor ikke bruge tre balsale til denne fantastiske særudstilling? Og hvorfor ikke gøre brug af bare en smule moderne teknologi i præsentationen? Lidt bedre lyssætning og et par giner i langsom omdrejning sat i centrum ville have gjort underværker. For slet ikke at nævne, hvad man kunne have gjort på billedsiden af selve sy-processen. Dog skal det i denne tirade nævnes, at det medfølgende program er flot lavet med en god sans for interessante detaljer.

Hofdesigneren Jørgen Bender er helt naturligt den mest repræsenterede, da han i årene 1967 og indtil sin død i 1999 stod for et væld af royale kjoler. Mange af disse har klassiske snit og er syet i robust stof, så de tunge ordner kan hæftes forsvarligt på. De er forholdsvis enkle foroven, så der er plads til smykker og ordensbånd, og mange af dem bliver - ret sympatisk - syet om, så de kan bruges ved mere end én lejlighed.

Oplevelsen af at se disse couture-kjoler helt tæt på skæmmes dog ganske meget af, at man i langt de fleste tilfælde ikke kan få lov at gå rundt om kjolerne og se dem fra alle vinkler. Som sy- og modeinteresseret er det ellers netop det, der er det mest interessante. At se hvordan drapperingerne foran forenes til et grandiøst slæb bagtil, eller - som på den flotte gule silkekjole af Birgitte Thaulow fra 2006 - hvordan et stofbesparende snit er undladt, til fordel for en overdådig brug af metervis af stof. Kjolen, der heldigvis har fået en prominent placering, hvor det med lidt snilde er muligt at se den hele vejen rundt, er en af de få slanke gallakjoler i Dronningens garderobe. Måske derfor virker den, med sin slå-om-effekt og v-udskæring både foran og bagtil, meget moderne i forhold til mange af de andre.

En anden kjole der skiller sig ud er Erik Mortensens fantastiske kreation fra 1967. Det er den smukkeste hvide kjole med de fineste buketter af perler, strass og stofblomster i broderie anglaise. (I programmet kan man læse om en tilhørende frakke, der blev syet om til en ventekjole af Jørgen Bender et halvt år efter brylluppet. Beklageligvis er den ikke udstillet.) Uffe Frank og Verner Enquists plisserede midnatsblå tyldrøm af en festkjole fra 2000, som Dronningen bar den til sin 60-års fødselsdag, repræsenterer igen en helt anden stil og sådan kunne man blive ved. Udstillingen indholder mange kjoler, som fortjener at blive fremhævet.

Det variede valg af kjoler er således udstillingens absolutte force, og trods sin konservative og lidt støvede opsætning er Kongelig Galla - Eventyrlig Couture en anbefalelsesværdig oplevelse. Det er udsøgt håndværk i verdensklasse, som disse kjoleskræddere mestrer, og det er trods alt tæt på eventyrligt at lade sig fascinere af den eminente couturekunst og royale historie, som gallakjolerne repræsenterer.

I forbindelse med udstillingen har Gyldendal udgivet bogen; Dronningens kjoler. Den er skrevet af tekstilkonservator Katia Johansen, som også har tilrettelagt udstillingen.

Udstillingen Kongelig Galla - Eventyrlig Couture kan ses frem til d. 26 august.