Flere nyheder

 
Litteratur
Det var kattens!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det var kattens!
Tor. 26. jan. 2012

Zombiekatten er Sara Ejersbo Frederiksens første børnebog. Den handler om Tobias, der lige er flyttet på landet, og bor ved siden af en kirkegård. Og hvem er det der kradser på hans rude om natten? Zombiekatten er en rigtig gyserbog til børn, der er let øvede til at læse.

Tobias er flyttet på landet med sine forældre. Tobias' far har fået job som graver på en kirkegård. Og kirkegården ligger tæt på deres nye hus. Så tæt, at et træ der vokser på kirkegården næsten rører deres hus.

Der boede en dreng i huset, før Tobias flyttede ind. Hans kat Sibbi, blev kørt ned, og ligger begravet i hjørnet af kirkegården. En aften går Tobias i seng, og hører noget mistænkeligt uden for sit vindue. En kat der miaver! Tobias er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er Sibbi - men den er jo død!

Zombiekatten er en del af Rosinante & Cos Zoom Ind-serie, og er en velskrevet børnebog til aldersgruppen 9+. Bogens lixtal er på 16, og er derfor perfekt til børn, der er øvede nok til at læse nogle længere sammenhængende tekster. Der er ingen kringlede sætninger eller fremmedord, og de sammensatte navneord som f.eks. kirke-gård, grav-sten og fuld-måne, er delt med bindestreg for at lette læsningen. En anden ting der er med til at overskueliggøre læsningen er, at den 60 sider lange bog er inddelt i otte kapitler, hvilket bevirker at der aldrig er langt til næste kapitel.

"Tobias blev liggende under dynen. Han kunne næsten ikke få luft, og det var alt for varmt. Men han turde ikke kigge frem. Han var bange for, at katten sad der endnu. Den døde kat".

Som voksen kan det være vanskeligt at bedømme, om en bog til børn er uhyggelig eller ej. Men der er ingen tvivl - Zombiekatten har rigtig mange af de elementer, der skal til for at give et godt gys. Allerede på første side, bliver tonen slået an, og Sara Ejersbo Frederiksen har formået at skrive en gyserbørnebog, der på trods af sit gysende element, vil kunne relatere til mange børn, der enten har prøvet at flytte, føler sig ensomme, eller er bange for noget.

Zombiekatten tager undervejs en aldeles uventet drejning - selv denne anmelder have ikke forudset den - og moralen er, at nogle problemer kun kan løses ved, at man selv tager affære.

Illustrationerne i Zombiekatten er tegnet af Anne Sofie Madsen, og er utrolig flotte og stemningsfulde. Alle er sort/hvid, og bidrager i den grad til uhyggen. Illustrationer og fortælling supplerer hinanden godt, og det er heldigvis ikke muligt at gætte bogens handling, ved blot at kigge på billederne. Men hvorfor skulle man også springe læsningen over? En dreng der bor ved siden af en kirkegård, og som får besøg om natten af en død kat - hvem vil ikke gerne vide hvad den ender med?

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sara Ejersbo Frederiksen: Zombiekatten
Illustration: Anne Sofie Madsen
Rosinante & Co, 60 sider
ISBN: 978-87-638-2231-2