Flere nyheder

 
Film
Fremragende Drive

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fremragende Drive
Tir. 14. feb. 2012

Så er Nicolas Winding Refns fremragende "Drive" ude på dvd. Og filmen, der er blevet belæsset med ros fra nær og fjern, er absolut værd at se - eller gense.

Det er ikke fortællingen i Refns seneste film, der rykker det store. Filmen er baseret på en bog af samme navn skrevet af den amerikanske forfatter James Sallis. Og skal man være lidt hård ved den indholdsmæssige side af Drive, så er den nok lidt naiv og uden de helt store nuancer. Men alligevel har oplægget fungeret fantastisk for Refns genrestykke af en film. For den danske instruktør har med stor effektivitet valgt at fokusere på det atmosfæriske og det æstetiske, hvilket hiver filmen et stykke væk fra traditionelle US actionfilm. Der er faktisk ikke så meget bulder og brag, hvilket er med til at give filmen et markant præg af storby-noir thriller frem for et mere klassisk actionpræg.

Udgangspunktet er den meget lidt talende, navnløse Driver (Ryan Gosling), der om dagen er stuntkører i diverse film og om natten fungerer som chauffør ved røverier. Han falder pladask for sin nabo, Irene (Carey Mulligan), mor til en dreng og så sød, at man er tæt på et betydeligt sukkerchok. Irene er gift med en mand, der sidder i fængsel og - som det viser sig, da han kort ind i filmens fortælling bliver løsladt - er viklet ind gæld og dårlige forbindelser til byens kriminelle underverden. Driver og Irenes liv flettes sammen af sammenfald og gensidig attraktion. Det er to stille, ensomme eksistenser, der finder hinanden - af nød og af kærlighed.

Overvejende er historien banal. Men den fungerer som sagt som springbræt for Refns fortælling om vold, skæv kærlighed og hævn. Med sin altid sikre sans for filmhistorien - og referencepunkter fra film som blandt andre den gotiske western En Fremmed uden Navn, action/thrillers fra halvfjerdserne og firserne (blandt andet film af John Carpenter) og klassikere som Taxi Driver og Bullit - leverer Refn med Drive en off-beat, art-house film, der er spækket med hans filmsprogs signaturer.

Filmen blev fortjent Nicolas Winding Refns reelle internationale gennembrud. Den blev måske lanceret lidt forkert, som en decideret (mainstream-orienteret) actionfilm. Det er den ikke. Men den er fremragende - og den bør ses.

Ude nu på dvd og blue-ray fra SF Film