Flere nyheder

 
Udstilling
Kontroversielle fotos på Trapholt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kontroversielle fotos på Trapholt
Man. 27. feb. 2012


Buzz Aldrin on the Moon, 20. juli 1969. Foto: NASA.

På udstillingen
Kontroversielt! kan der i de 80 udstillede fotografier ses alt lige fra spøgelser til mobilfoto af krigsfangerne fra Abu Graib i 2004. En bevægende udstilling, der i den grad lever op til sit navn - den berører meninger og følelser, der kan få de fleste op i det røde felt.

Kontroversielt! stiller en række spørgsmål: Er der i dag grænser for, hvad vi bør tillade at dokumentere, portrættere og formidle? Har vores grænser flyttet sig op gennem de sidste 100 års fotografi? Og hvor går vores grænse egentlig? På baggrund af de 80 fotografier er det op til den enkelte besøgende selv at finde svarene.

Blandt fotografierne er der nogle utrolig stærke og overvældende eksempler. Undertegnede blev især påvirket af "Grib våger over lille pige der er ved at dø af sult" (Sudan 1993). Fotografiet er så hjerteskærende og behøver alene ud fra titlen ingen beskrivelse. Dette fotografi skal på udstillingen ikke illustrere, at børn rundt om i verden dør af hungersnød, men derimod den debat fotografiet affødte. Pressefotograf Kevin Carter fandt og fotograferede den udsultede og døende pige, men han hjalp hende ikke. Fotografiet indbragte ham Pulitzerprisen, men han begik selvmord kort tid efter.

Kontroversielt! er bygget op i små "stuer", hvor fotografierne hænger på væggene. Det er ikke videre opfindsomt, men mere skal der ikke til - det fungerer! Som besøgende får man lov til at komme hele sit følelsesregister igennem uden at blive distraheret eller forstyrret af smarte udstillingstiltag. Det skal endvidere tilføjes, at besøgende ikke behøver at have kendskab til fotografierne eller debatterne på forhånd. Billedteksterne fortæller det væsentligste, er overskuelige og åbner op for videre refleksion.

Kontroversielt! formidler på en enkel og let forståelig måde de debatter og retssager, der er fulgt i kølvandet på de 80 fotografier. Emner såsom ophavsrettigheder, skelnen mellem inspiration, citat og kopi, manipulation, børnepornografi, kunstnerisk ytringsfrihed, historieforfalskning mm. kommer til udtryk i fotografier af henrettelser, nøgne børn, reklamer, koncentrationslejre, fisk i blendere, naturkatastrofer og meget andet. Karen Grøn, direktør på Trapholt udtaler: "Vi håber med udstillingen at give gæsterne anledning til at reflektere og diskutere vores grænser med hinanden og stille kritiske spørgsmål til de billeder der omgiver os". Og hvor er det fantastisk med en udstilling der gør netop dét. Kontroversielt! tør prikke til besøgendes meninger. Rykke ved holdninger.

Tankevækkende udstilling med fotografier, der brænder sig fast på hornhinde og sjæl - tag ind og se den, og få gang i en god debat.

Udstillingen kan ses frem til den 12. august 2012.
Uegnet for børn under 12 år.

Se åbningstider