Flere nyheder

 
Litteratur
Soundtrack

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Soundtrack
Fre. 13. apr. 2012

Soundtrack er en bog, som ved første øjekast, skaber meget høje forventninger til dens indhold, da layout, forside, indholdsfortegnelse og indledningscitat er overmåde delikat.

Albrecht Dürers maleri Melancholia (1514) på bogens første side på bogens første side og i særdeleshed indholdsfortegnelsens sangtitler er spændende! Disse spænder lige fra retrolydspor i form af The Doors' Riders of the storm, Sting og U2 samt nyere kunstnere som Outlandish og Dizzy Mizz Lizzy.

Temaet er interessant - Soundtrack skal lave en beskrivelse af en gruppe talentfulde unge på skolen Christiansholm, hvor de æstetiske fag: kunst, musik, litteratur og drama danner rammen om deres ambitiøse hverdag. To af romanens hovedpersoner er et par åbenlyse talenter, mens andre allerede har alkohol- og kærlighedsproblemer. Det er dejligt at læse en roman om en periode i livet, som en del mennesker har været igennem: nyudsprunget student med alle muligheder foran sig, og hvad dette kan medføre af eksistentielle dilemmaer og usikkerhed.

Dertil bruger Krüger dog løs af en række socialrealistiske stereotyper: Julia er den talentfulde unge pige, hvis mor er maniodepressiv, Hector lider af omsorgssvigt fra sine rige overklasseforældre, hvilket resulterer i et usundt misbrug, Peter er den mindst talentfulde kernefamiliedreng - der er ikke plads til mange nuancer i karaktererne.

Og nu til indholdet: ligeså imponerende, original og interessant bogens ydre rammer tager sig ud, ligeså kedelig, flad og overpædagogisk er teksten. Denne roman er Krügers første roman for voksne - men den ville gøre sig noget bedre som ungdomsroman.

"Han følte, at mange situationer krævede, at han skrev sig ud af dem. Det at skrive, dækkede for tomrummet som savnet af hans forældres kærlighed havde skabt i hans bryst. Det at skrive, blev hans forsøg på at skabe en orden i hans kaotiske tanker. Han havde indset, at når hans forældre ikke kunne elske ham, kunne ingen elske ham."

Hvis jeg ser bort fra det fuldstændig enorme antal grammatik-, stave- og slåfejl, der er at finde over alt i romanen, sidder jeg stadig tilbage med en følelse af at blive talt ned til. Havde jeg været teenager, tror jeg, denne roman ville have været interessant, men Krüger formår ikke at løfte sin roman op på et niveau, der kræver selvstændig tænkning og fantasi, hvilket er ærgerligt! Der er et tematisk potentiale, men den sjuskede, overpædagogiske indpakning gør, at man som læser bliver irriteret og mister fokus på indholdet.

Køb bogen på saxo.com

Anne Marie Krüger Rasmussen: Soundtrack
Skrive Forlaget. 403 sider
ISBN: 9788792573933