Flere nyheder

 
Litteratur
Mågejægeren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mågejægeren
Tir. 17. apr. 2012

Skovmands bog er god weekendlæsning: den er medrivende, spændende og med et dejligt tvist i slutningen.

Den 29-årige Victor vender tilbage til København, eller nærmere bestemt, Amager, hvor han er født og opvokset. Efter et forlist forhold og en skrantende universitets-uddannelse på Aarhus Universitet og fra at have stået på egne ben i flere år, flytter han nu nærmest direkte ind i sin barndoms omdrejningspunkt: Københavns Lufthavn.

Her arbejdede hans far, der dog døde i en tragisk ulykke, og her arbejder også stedfaderen, Arne. Sidstnævnte skaffer Victor både bolig og job i selvsamme lufthavn, og det er her, al handling udspiller sig. Victor ansættes som fuglejæger - den, der skyder eller skræmmer fugle væk fra landingsbanen, og denne beskæftigelse, kombineret med en række skydegale kollegaer, er så tilpas kedsommelig, at Victor begiver sig ud på en række mystiske eventyr i Københavns Lufthavns kældersystemer.

Thomas Aagaard Skovmand har skrevet sin roman i Københavns Lufthavn, hvor han gennem et års research af lufthavnens personale og de rejsende er kommet op med denne lille roman.

Ideen er meget original og interessant som litterært eksperiment, og Thomas Skovmand skriver sig da på denne måde også ind i en litterær tendens, der de sidste år har været udfoldet i Danmark af Klaus Rifbjerg, Josefine Kloughart m.fl. Det er stedet som tema, og derfor er Skovmands valg af netop en lufthavn - et af de nok mest upersonlige og internationale steder overhovedet - fuld af muligheder.

Der er på de forholdsvis få sider, skabt plads til at udfolde personkarakteristikkerne på en meget vellykket facon:

"Men Arne bliver ikke tilfredsstillet ved at skyde med knaldpistoler - eller py, som de hedder i fagsproget. Eller ved at trykke play og sætte gang i en ubehagelig symfonikoncert for alle dem med næb og vinger. Dertil elsker Arne sin Baretta Silver Pigeon-riffel for meget, og det resultat, han kan skabe med den." (s. 10).

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Thomas Aagaard Skovmand: Mågejægeren
Byens Forlag, 197 sider
ISBN: 9788799478606