Flere nyheder

 
Litteratur
Baby Jane

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Baby Jane
Tir. 17. apr. 2012

I 2010 vandt finsk-estiske Sofi Oksanen Nordisk Råds Litteraturpris for sin tredje bog 'Renselse'. Den blev hendes internationale gennembrud, og siden er både hendes første bog 'Stalins Køer' og nu 'Baby Jane' kommet på dansk. Forventningerne er derfor skruet godt i vejret til denne lille lyserøde lebberoman.

Baby Jane er ifølge Oksanen en moderne version af den uhyggelige Hollywood-klassiker fra 1962; Whatever happened to Baby Jane, hvor en tidligere barnestjerne lever isoleret med sin søster i et bizart forhold, der stemningsmæssigt er Hitchcocks Psycho værdigt. Med en let omskrivning kan man på samme måde spørge, hvad skete der egentlig med Piki, der var stjernen i hele Helsinkis homomiljø?

Bogens dysfunktionelle lesbiske forhold mellem den depressive jeg-fortæller og den karismatiske Piki, der viser sig at lide af slem panikangst og social fobi, er smertefuldt og klaustrofobisk - til tider balancerende til det regulært sindsyge. De to lidende sjæle er bundet til at gøre hinanden ondt, en katastrofe synes uundgåelig og lighederne til den gamle psykologiske thriller er således særdeles tydelige.

Bogen er fortalt i lange flashbacks, der kan minde om et bekendende terapiforløb eller måske snarere et forsvar. Hver af de fem dele starter med et citat, og der indledes med den stormende forelskelse via Madonnas gamle 1980'er sang: True Blue. 'Your heart fits me like a glove' synges der, og bogens første sætning lyder; 'Piki var uden tvivl byens cooleste lebbe, da jeg kom til byen som ung pige og var fuldstændig uerfaren, hvad kvinder angik.'

På den måde slåes det også fast fra start, hvor ulige dette stormfulde forhold er. Piki er en dominerende butch alfa-hun, der går med militærstøvler og har horder af eks-kærester bag sig i det lesbiske miljø. Jeg-fortælleren er derimod en skrøbelig feminin prinsessepige, der bruger timer på at lægge make up og inden Piki, kun har været sammen med mænd.

Et lige vel stereotypt billede på kønsrollerne i et lesbisk parforhold måske, men vi er langt fra flade klichéer i forhold til persontegningen. De to kvinder får tid og rum til at folde sig ud, og især indkapslingen af den sygelige isolation fra verden er en af romanens forcer.

Dertil kommer, at bogen absolut ikke er uden humor. De to piger, som er aldeles ude af stand til at have et almindeligt job, finder på at lave et postordrefirma, hvor de sælger brugt undertøj til mænd med særlige lyster. Indtjeningen herfra betegnes som en regulær "spermåre" og der bliver gjort mange krumspring for at gøre produkterne autentiske; 'Vi lavede en creme af gamle sild, mugne svampe og gammel mayonnaise' fortælles det bl.a. lakonisk.

Disse atypiske, men temmelig lykkelige, hvedebrødsdage varer dog ikke for evigt. Piki er mere syg end som så, men nægter at tale om det. Langsomt går det op for jeg-fortælleren hvor grelt det hele står til og i takt med denne erkendelse bliver bogens tone mere og mere dyster. Madonna udskiftes meget sigende med Courtney Love: 'I'm so dumb/ just beam me up/ I've had it all forever/ I've had enough'.

Hvis man kender lidt til Oksanen, er det ingen overraskelse, at Baby Jane ikke er nogen feel-good roman. I alle sine bøger har hun beskæftiget sig med kvinder i et trøstesløst miljø, som kæmper med angst, spiseforstyrrelser eller prostitution, og det er hendes nøgterne beskrivelse af depraverede, triste tilstande, der er den altoverskyggende kvalitet i hendes forfatterskab.

I både Renselse og Stalins Køer har det historiske udsyn til Estlands kvaler fungeret som et deprimerende bagtæppe for personernes smerte. Det har givet skildringerne en dybde, som Baby Jane i en vis forstand mangler - og så alligevel ikke. Bogens insisterende lukken-sig-om-sig selv er dens styrke, og i det henseende minder Baby Jane en hel del om den knugende svenske film 'Ett hål i mit hjerta' fra 2004, der med sit ekstremt snævre, grænseoverskridende univers både fascinerer og tager næsten fysisk kvælertag på sit publikum.

Baby Jane er et intenst klaustrofobisk lille kammerspil og en god smagsprøve på et stærkt forfatterskab, der anbefales varmt.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sofi Oksanen: Baby Jane
Rosinante, 201 sider
ISBN: 978-87-638-2055-4