Flere nyheder

 
Film
Alvin for tredje gang

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alvin for tredje gang
Ons. 25. apr. 2012

Alvin er et jordegern, han er fræk, musikalsk og har en håndfuld venner, som også er jordegern, frække og musikalske. For tredje gang er der udkommet en dvd om dem og deres strabadser. Og så må de være på tide for denne anmelder at stifte bekendtskab med de kække gnavere.

Lige fra den første film, som jeg ikke så, har de skingre jordegern strøget mig mod hårene. Men det er hverken ret eller rimeligt. Hermed et forsøg på en tilnærmelse af Alvin og de frække jordegern 3 både fra et voksent og meget ungt perspektiv.

Alvin og de frække jordegern har som nævnt to film bag sig - men det forhindrer ikke nye seere i at starte med 3'eren uanset alder. Mennesket Dave - ganske godt spillet af Jason Lee, tager sig af den lille gruppe computeranimerede egern Simon, Theodore, Eleanor, Jeanette, Brittany og selvfølgelig Alvin. Ligesom de tegnede forfædre Chip & Chap, laver Alvin og vennerne masser af ulykker, hvilket får Dave til at knytte næven og råbe "Alviiiiin!" - ikke ulig Emil fra Lønneberg og hans uforstående far.

Det er et set-up, som virker ganske godt - at bytte uvorne unger ud med dyr og forældre med mennesker, som tager sig af dem. Bamse og Kylling har Aske og Luna, Peter Pedal har Manden med den gule hat og Hr Popper har pingvinerne. Det er ganske underholdende at se de klassiske forældre-barn konflikter pakket ind i voksen-mand-og-fjollede-dyr-situationer.

Så langt så godt er det en film for hele familien. Koncept, skuespil, animation og dialog fungerer upåklageligt. Men der hvor kæden springer af for de fleste voksne seere - eller skulle vi sige lyttere - er valget af helium-stemmer til de frække jordegern. Med Chip & Chap kunne det gå an, fordi der mest var lyde og latter - og vel at mærke ikke hele tiden.

Alvin og de fem venner taler næsten hele tiden. Talestrømmen afbrydes kun, når de gæve gnavere giver sig til at synge. Metallisk, forceret nuttethed kryber ind under hjernebarken og udvikler sig til noget, der minder om lydtortur. Det er muligvis sjovt første gang man hører et kendt 80'er hit sunget af granvoksne mennesker blive autotunet til at komme ud af munden på Alvin og hans kompaner. Men det er ganske migrænefremkaldende, at høre på i alle filmens 87 minutter.

Det må dog siges at være en absolut aldersbetinget sag. Da denne gamle anmelder selv var et barn med en uudviklet æstetisk sans, elskede jeg mine julebånd med Julius Julemus og hans røst, der til forveksling lød som Alvins stemme. Og der var vel at mærke ikke den velfungerende visuelle side på mine gamle kasettebånd, som skulle få lyden til at glide lettere ned.

Visuelt er filmen aldeles acceptabel uden at være nyskabende eller bare overraskende i sin form. Plottet og dialogen er ganske fin for en familiefilm. Men lyden skærer en hårrejsende grænse ned mellem ung og gammel. Derfor må Alvin og de frække jordegern 3 nøjes med to små stjerner; fire på vegne af børnene derude, som vil elske en ny fortsættelse af de skingre egernvenner - og nul på vegne af alle de stakkels forældre, som hellere på anskaffe sig en meditationsbog eller en pakke hovedpinepiller i forlængelse af købet af denne charmerende og irriterende film.

Alvin og de frække jordegern 3 er på DVD og Blu-Ray fra SF-film