Flere nyheder

 
Litteratur
Romaer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Romaer
Fre. 27. apr. 2012

Tiltrængt lærebog om det etniske mindretal 'romaer', som danskerne bedst kender under den nedsættende betegnelse 'sigøjnere'.

For et par år siden, var denne anmelder blevet viklet ind i et rollespilsevent for børn og voksne. Det var et stort arrangement, som skulle værge nye medlemmer til en i forvejen stor gruppe, som ugentligt mødtes til leg og udklædning. Alle, der ikke var medlemmer, kunne vælge mellem at være heks, trold eller sigøjner. Valgkombinationen lod ikke til at støde nogen. Og derfor er det mere end nødvendigt med denne nye lærebog Romaer - Europas største etniske mindretal.

Malene Fenger-Grøndahl har på flere opfordringer skrevet en letlæst og elegant formidlet lærebog om romaer. Opfordringerne er kommet fra skoleelever, som har stiftet bekendtskab med Sigøjnere af Carsten og Malene Fenger-Grøndahl. Det er en 408 sider lang bog, som giver en grundig indføring i romaernes oprindelse og samtidige situation. Og det er faktisk den eneste bog om emnet, der er at finde på de danske biblioteker. Derfor er forfatterne ganske mange gange blevet kontaktet af børn, der vil forstå indholdet i en bog, som er for svær at læse. Med så forsvindende lille et udvalg af information, er alle tiltag velkomne, hvis vi skal bevæge os væk fra "heks, trold eller sigøjner"-situationer i fremtiden.

Bogen er god til at skabe stemningsbilleder ved f.eks. at lade romabørn fortælle, den er spækket med gode fotografier og gavmildt beriget med nyttige faktabokse. Fenger-Grøndahl har skrevet den til elever i 7.-10. klassetrin, som nu får chancen for at stifte et nuanceret bekendtskab med romarnes oprindelse i Indien, slaveriet af romaer i Rumænien, romaernes Holocaust, børne-ægteskaber og børnearbejde og roma-rap. Vinklerne på emnet er altså absolut alsidige, og der lægges ikke skjul på budskabet fra forfatterens side: at romaer er mennesker ligesom alle andre. En nødvendighed, når nu det ellers er en gruppe, der sidestilles med eventyrfigurer - eller kriminelle.

Romaer - Europas største etniske mindretal vil klæde folkeskolernes pensumlister. Bogen kan give stof til gode debatter i klasserne, hvor der helt sikkert vil være børn, som havde et ganske andet billede af, hvad en sigøjner var for en. Faktisk vil lærebogen også kunne læses af nysgerrige over 16 år - hvis de ikke har tid eller lyst til at kaste sig ud i den noget mere tekstrige Sigøjnere fra 2008.

Malene Fenger-Grøndahl: Romaer
- Europas største etniske mindretal
Forlaget TURBINE, 80 sider.
ISBN: 978-87-7090-887-0
Køb bogen fra forlaget

Carsten og Malene Fenger-Grøndahl: Sigøjnere - 1000 år på kanten af Europa
Aarhus Universitetsforlag, 408 sider
ISBN: 8779344453
Køb bogen fra saxo.com