Flere nyheder

 
Litteratur
Et hjem i Mørke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Et hjem i Mørke
Man. 7. maj 2012

Katrine Grünfelds tredje roman: 'Et hjem i Mørke' kredser om samme moderne parforholds-temaer som hendes to tidligere bøger, men den gør det forbandet godt med stærke litterære kvaliteter.

Pelle og Mos (kort for Pernille og Mogens) er i og for sig et lykkeligt par i trediverne, som rykker deres økologiske københavner-liv på smarte Vesterbro op med rode, da de beslutter sig for at flytte til det mørke Mørke. Et navn der oplagt fungerer som både by og tilstand. Mos har arvet huset fra sin nyligt afdøde far, og da de begge har fået job i Århus, giver det på trods af Pelles forbehold god mening med den lille jyske flække. Mos har endda den bagtanke, at de landlige omgivelser vil kunne overbevise Pelle om, at de skal lave en lille familie - "med trygge børn, der skal lege i haven og spise æbletærter lavet af deres egne æbler" - men så nemt går det selvfølgelig ikke.

Bogens helt store styrke er de skarpe iagttagelser og den underspillede humor. Det meste bliver sagt mellem linierne, og betydningen bliver på intet tidspunkt hverken klar eller kategorisk. Overalt er der neuroser under den normale overflade. Pelle har for vane at gemme sig i skabe - som bare er "rum uden vinduer" - når verden bliver for meget, og Mos kan kun bruge en bestemt slags toiletpapir og har konstant sin psykiater med på råd. Heldigvis holder Grünfeld sig alt for god til at reducere sine figurer til sjove klichéer. De får lov at være langt mere end blot deres fobier, ligesom kontrasterne aldrig er sorte og hvide. De rigtige meningers tyranni i vesterbro-gården viser sig eks. ikke at være så forskellig fra den form for sociale kontrol, Pelle møder i Mørke.

Undervejs støder man også på ætsende flotte sprogbilleder omkring angsten for det konforme og drømmen om noget større. Om myrefælden de sætter op, og som pryder bogens forside, lyder det bl.a. "Hun ser på Mos, mens han pakker myrefælden fra Føtex ud. Gift og honning, står der på plasticdåsen... Der er gået to timer, og køkkenet er blæst for myrer. -Sikken en udryddelse, hvisker hun dårligt tilpas. -Vi lader Pandekagehuset stå natten over, siger han med øjne, der stråler... -Prøv at se! De ligger simpelthen i stakkevis derinde. Stakler, de skulle bare ind og se, hvad de gik glip af. Det er næsten menneskeligt."

Meget sigende forestiller Pelle sig netop de to som artige Hans og Grethe, da de første gang ser huset, og det er ikke sådan at finde ud af, om det vitterligt er et farligt pandekagehus, eller hvad det egentlig er, der er gift og honning i tilværelsen. Hvadenten lykken ligger i at give slip eller forankre sig, fungerer det i hvert fald ikke at leve sit liv alene på fravalg.

Et hjem i mørke er en lille bog om store emner. Den er hurtigt er spist, men hvilken bid!

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Katrine Grünfeld: Et hjem i mørke
Gyldendal, 136 sider
ISBN: 978-87-02-12128-5