Flere nyheder

 
Litteratur
Danskerheld

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danskerheld
Man. 7. maj 2012

Endelig er der nyt fra en af Danmarks allerbedste unge forfattere. Henriette E. Møllers tredje roman har ligesom de to første en unik sprogtone, som formår at være både nøgtern og poetisk. Denne gang er store dele af handlingen udstationeret i Irak.

Inden læsningen var det noget af en overraskelse, at Henriette E. Møllers nye bog skulle foregå i en soldaterlejr i Irak. En forfatter, som er kendt for at beskrive det store i det små, at fortælle om en opvækst via Lykkehjulet, Familiejournalen og julesalmer. Skulle Møller nu kaste sig over noget så dramatisk som en udskældt krig? Men et par sider inde i Danskerheld var det det mest naturlige emne i verden. Og Møllers evne til at beskrive lige netop minder om tv-programmer og børnesange gør Danskerheld til en af de allerbedste bøger om krig, som denne anmelder har haft fingrene i.

Det har været decideret sundt for undertegnede at lære Laura at kende. Laura er hovedpersonen i Danskerheld. Laura er rastløs i Randers. Hun ved ikke helt, hvad hun skal med sit liv - ud over at hygge sig med sin kusine og bedste veninde, Minna. Minnas kæreste, Peter, er soldat. Det bliver Laura også. Og så vælger hun at blive udstationeret sammen med Peter på det sidste hold danske soldater, der skal kæmpe i Irak.

Aldrig har undertegnede krigsmodstander været så tæt på at forstå hvorfor, nogle vælger at drage i krig. Som handlingen i bogen sakser sig vej gennem raketnedslag og kedsomhed og 45 grader i Basra, mellem falshbacks til koncerter og fjernsyn og jordbær i Randers, males et fordomsfrit portræt af en fiktiv soldat baseret på samtaler mellem forfatteren og to tidligere udsendte soldater.

Irak er en upopulær krig. Og det kan være svært at acceptere, når man melder sig i kongens klæder, at der ikke bliver sat den mindste pris på alt det, man gør. Selvom man føler, man gør en forskel. Og hvor overvældende det er, når man selv mister troen på, at man gør en forskel, mens man står ude midt i en ørken, langt fra alt det, man troede, man kæmpede for.

Heriette E. Møller leverer et smukt bidrag til forståelsen af hvad, det vil sige at være soldat i nærkamp, hvad det vil sige, at være pårørende hjemme i Danmark, hvad granatchok anno 2007 egentlig er. Og hun gør det med sit særegne sprog, der griber fat om sine læsere fra første sekund, giver os smilende læber og fugtige øjne - og gør os klogere på en vigtig del af Danmarks samtid uden på noget tidspunkt at tage politisk stilling krigen. Det er sgu godt gjort!

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Henriette E. Møller: Danskerheld
Gyldendal, 270 sider
ISBN: 978 87 02 11763 3