Flere nyheder

 
Udstilling
Raw Power

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Raw Power
Man. 21. maj 2012

Mats Bäckers rockfotografier udstilles i Malmø. Kun et kvarters gang fra stationen. I stort format hænger de side om side, nogle af rockens største stjerner. Jagger, Bowie og Iggy Pop. Sort-hvide minder fulde af nerve og attitude. Musikken så virkelig cool og uskyldig ud for tredive år siden.

Billedet af Iggy Pop, der giver fingeren, mens han krænger munden op i et animalsk brøl, er legendarisk. Det er taget under en koncert i København i 1977 og har været med til at placere Mats Bäcker (f. 1958) som en af Nordens betydeligste rockfotografer. Iggy Pops fremstrakte finger, hans muskuløse overkrop og kompromisløse blik er blevet et ikon for punkrocken. Et tegn i tiden. Og en påmindelse om, at hippierne ikke længere havde magten.

Mats Bäckers rockbilleder er et gensyn med en lang række af 70'erne og 80'ernes verdensstjerner. De er der næsten alle sammen. De etablerede internationale stjerner : Prince, Tina Turner, Lou Reed, og Keith Richards, hvis ansigt åbenbart allerede var oversået med rynker for tredive år siden. Og så dem, der endnu var på vej op. Billedet af U2 i noget, der ligner en faldefærdig cirkusvogn, på en mark i Roskilde anno 1982 er uforglemmeligt.

Med på udstillingen er også større og mindre svenske artister. En glad Ulf Lundell foran Roskilde-fansene, Benny Andersson fra en hemmelig indspilning i Norrköping, Björn Afzelius, der poserer som Einstein (tungen ud af munden). Dertil kommer endnu mere lokale bands fra Malmø og Lund. Fælles for fotografierne af svenske og internationale koryfæer er, at de tilbyder beskueren en rejse tilbage i tiden. Nostalgien er næsten uundgåelig. Sort-hvide stemninger fra scenekanten, bag scenen, på hotelværelset. Stjernerne er seje, selvbevidste og rå, men også bare glade og henførte. Sløve og ligeglade. Mats Bäcker synes at have været med overalt.

Det ligger lige for at beskylde dagens musikbranche for at være mere kommerciel og styret end nogensinde. I al fald bliver man slået af umiddelbarheden i Bäckers værker. De forestiller ikke produkter, men levende kunstnere. Måske bidrager det til fornemmelsen af nærvær og ægthed, at billederne er lavet for hånden, på fotopapir, i mørkekammer. Det kan varmt anbefales at tage til Malmø og opleve det.

Raw Power vises i Fotografins rum, Malmø Museer, 20. maj - 2. september 2012.