Flere nyheder

 
Litteratur
Immensee

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Immensee
Ons. 30. maj 2012

Set gennem en retroperspektiv fortælleramme skildrer Immensee to mennesker, hvis forhold til hinanden aldrig forløses. For her er det uforløste forbundet med en understrøm af sindets vibrerende spændkraft, der folder sig ud i sproget, der på en gang er enkelt, klart og samtidig fuld af bevægelse og detaljemæthed. Derfor er Immensee en lille, men særdeles velskrevet bog.

Theodor Storm anses for at være en af Tysklands helt store klassiske forfattere, der havde sit primære virke i 1800-tallet, men som gang på gang er blevet nyoversat og genudgivet i både Tyskland, Skandinavien, Japan, England og USA, og senest i ny oversættelse på dansk med tilhørende velskrevet og interessant efterord af Hugo Hørlych Karlsen, der ikke blot sætter værket ind i en receptionshistorisk ramme, men som også kommer med kvalificerede bud på analyser og fortolkninger af denne lille fortælling, der mest af alt minder om en lang novelle.

Storm har inspireret en lang række forfattere, bl.a. Thomas Mann og Ivan Turgenjev, men Storm er som person også interessant i en dansk sammenhæng. For han voksede op og levede i byen Husum, midt i det dengang konfliktfyldte Slesvig-Holsten, der i krigen 1848-50 udgjorde centrum for krigen mellem Danmark og Tyskland. Storm lærte sig da også dansk, hvilket hans litteratur bærer præg af; for her møder dansk eventyrdigtning tysk politisk bevidsthed. Dette har da også ofte givet ham betegnelsen 'poetisk realist' bl.a. på grund af sproget, der både har sine forcer ved dets enorme alsidighed og rige ordforråd, men som også beskriver episoder med en stemningsmæthed, der gør dette lille værk til en virkelig skøn og tankevækkende læseoplevelse.

For det handler om kærlighed; uforløst, erotisk opladet ungdomskærlighed, som aldrig fuldføres, fordi udefrakommende personer påvirker de to hovedpersoner, Reinhard og Elisabeth. Men det er ikke lutter poetiske vendinger og skønne beskrivelser, der interesserer Storm, for sociale forhold, politiske emner, fattigdom, seksualitet og had finder også deres plads i fortællingen. Derudover er et andet aktuelt og tidsforankret tema, den tyske nationalromantiske søgen efter det oprindelige kulturelle udspring, en del af fortællingen. For interessen for indsamling af folkesagn, eventyr og folkeviser er fortællingens hovedpersonens primære beskæftigelse. Et tema, der gør bogen til en god æstetisk oplevelse, men som i samme åndedrag integrerer historisk fakta, der har berørt hele Nordeuropa, og som også i Skandinavien har skabt fundamentet for både nationsdannelsen, demokratiet og selvforståelsen.

En absolut læseværdig oplevelse, der ikke har sin alder (udgivet i 1851) som hæmsko, men som snarere giver en god ekstradimension til læsningen.

Køb bogen på saxo.com

Theodor Storm: Immensee
Oversætter: Hugo Hørlych Karlsen
Forlaget Hovedland, 88 sider
ISBN: 8770702802