Flere nyheder

 
Film
MI 4: Vellykket action

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
MI 4: Vellykket action
Fre. 29. jun. 2012

Tom Cruise træder igen i karakter som IMF-agenten Ethan Hunt i endnu en nervepirrende film i Mission Impossible serien. Selvom det lyder "umuligt" har de overgået tidligere tiders stunts og pakket denne film med så meget action, at der skal en god gang selvironi til for ikke helt at miste jordforbindelsen, men det har den heldigvis også.

Det gør filmen til en overraskende vellykket fjerdemand i rækken af action-mættede MI-film. Denne gang må IMF (Impossible Missions Force) -agenterne påtage sig skylden for en bombning af Kreml, hvilket fører til, at hele bureauet bliver opløst - en nødhandling der kaldes "Ghost protocol". Det er derfor uden nogen form for ressourcer eller støtte fra IMF-organisationen, at Ethan Hunt sætter sig for egenhændigt at afsløre hvem der i virkeligheden står bag bombningen, forhindre hvad der ser ud til at blive starten på en atomkrig, og samtidig rense IMF's navn så bureauet kan reetableres.

Han får dog hurtigt hjælp af tre andre agenter fra det nu opløste IMF, og sammen går de i gang med en mission der udvikler sig til at være den ene umulige mission oven i den næste.

Der er skruet godt ned for superskurken i denne film i forhold til de tre andre, hvor skurken også havde en ledende rolle. I denne film ser man ikke synderlig meget til ham før de afsluttende scener. Han spilles også nærmest anonymt af svenske Michael Nyquist. Det gør dog ikke så meget at der ikke er lagt vægt på skurken. Filmen er i sig selv en eksplosion af kreative stunts og nye tricks - som alle er lavet med den grad af realisme der gør, at man fænges af tanken om, at det rent faktisk kunne være muligt.

Imponerende nok lykkes det filmen at opretholde spændingen næsten fra start til slut, og sammenfletningen af begivenheder - også dem der først virker lidt ligegyldige - fungerer fint.

Det er en ny gruppe af agenter der står klar til at bistå Hunt denne gang, hvoraf særligt den ene er ret ny i felten. Han er samtidig den der primært bærer filmens humoristiske side, det vakler lidt mellem at være meget morsomt og vel-timet og at være lidt for plat og overdrevet.

Heldigvis er filmen befriende selvironisk, hvilket også giver karaktererne en meget menneskelig og sympatisk fremtoning. Samtidig giver det en god balance mellem spænding og de små øjeblikke hvor man lige kan få pulsen lidt ned.

Har man ikke mulighed for at fange den i en biograf, så kan det anbefales at se den i blu-ray-udgaven, da den har en ret flot billedside. Der er lidt ekstramateriale på, som også er interessant. Vi får et par "bag kameraet" klip af nogle actionsekvenser, og lærer hvordan stunts og effekter - bl.a. Tom Cruises klatretur i 600 meters højde udenpå "Burj Khalifa" i Dubai - er lavet. Der er også 3 slettede scener, hvor man kan tilvælge kommentarspor af instruktør Brad Bird, blandt andet en morsom scene i en varevogn, som bør ses både med og uden kommentarspor.

Alt i alt er filmen meget vellykket - så hvis man kunne lide de forrige tre, vil man også kunne lide denne, som for undertegnede faktisk er blandt de bedste Mission Impossible-filmen.

Ude på DVD og Blue Ray via Paramount