Flere nyheder

 
Film
Martha Marcy May Marlene

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Martha Marcy May Marlene
Tor. 28. jun. 2012

"Martha Marcy May Marlene" er en dramathriller om den unge Martha, for hvem det lykkes at slippe væk fra en sekt. Instruktøren Sean Durkin har valgt at fokusere fortællingen på, hvad Marthas flugt betyder for hendes psyke.

Den unge Martha (Elizabeth Olsen) er lige sluppet væk fra en gård på Catskill-bjergene i New York, hvor hun var del af en sekt ledet af den karismatiske Patrick (John Hawkes). Martha kommer hjem til sin søster Lucy (Sarah Paulson), der er lettet over at have sin søster tilbage efter ikke at have hørt lyd fra hende i et par år. Marthas opførsel er besynderlig, men hun vil ikke indvie Lucy i hvad hun har været igennem i den tid hun har været forsvundet.

Martha skal nu til at finde sin plads igen hos søsteren Lucy og dennes mand, men dét, der skulle være en lykkelig genforening mellem to søstre, er mere mærkværdigt end godt og Lucy begynder at bekymre sig for, hvad søsteren har oplevet.

Vi får fortalt historien om hvad der er hændt Martha via flashbacks. Herigennem foruroliges vi efterhånden mere og mere om de psykiske rædsler, Martha har udholdt, og hvordan hun allerede fra dag et på gården mistede en del af hendes identitet ved at blive omdøbt til "Marcy May". Filmen er derfor en medrivende psykologisk thriller om Marthas mentale rejse, hvor, idet at hun langsomt bliver klar over hvad hun blev udsat for, gradvist bliver mere paranoid og tror at sekten kommer efter hende.

Værket gør en dyd ud af at portrættere sekten anderledes end de stereotypiske konventioner, hvor sekter vises som en forsamling af sindssyge og mærkværdige mennesker. Fokus ligger derfor ikke på sektens usædvanlige former, men mere på at forstå Marthas indre både før og nu. Og man forstår Marthas behov for at være en del af hvad der synes at være en idyllisk familie, hvilket virker skræmmende, især da hun langsomt bliver suget ind i misbruget.

Elizabeth Olsen er overbevisende i rollen som offeret Martha: Hun er ikke for skrøbelig, men balancerer derimod på en tynd line, hvor det er klart at se, at hun er offer for en sekts mærkværdige interageren mellem dets medlemmer, samtidigt med at hun prøver at fastholde den rolle hun havde i sekten. John Hawkes, som blev hyldet i rollen som Teardrop i Winter´s Bone er skræmmende på en nedtonet måde, hvilket gør hans persona i filmen mere ildevarslende end man kan forestille sig.

Værket, som er filmet i New York staten i sommerperioden, byder på billeder af naturens fredfyldte idyl, hvilke står i stærk kontrast til Marthas mentale tilstand. Lydmæssigt er filmen holdt i molskalaen, hvor dybe toner forstærker Marthas psykologiske tilstand. De rungende lyde, eller i mange tilfælde manglen på lyd, bevidner om den tomhed Marthas traume har efterladt.

Sean Durkin, der både har skrevet manuskript og instrueret filmen, har derfor bedrevet en udmærket spillefilmsdebut med Martha Marcy May Marlene, som kan sidestilles på højde med nogle af årets mest interessante og vellykkede psykologiske thrillere som Hvad med Kevin? og Take Shelter. Et must til dem der elsker genren.

Se spilletider

Se filminfo