Flere nyheder

 
Litteratur
Begejstring & Brutalitet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Begejstring & Brutalitet
Tir. 10. jul. 2012

Ekstern lektor i Kulturjournalistik ved Københavns Universitet siden 1995. Teaterkritiker ved Dagbladet Information siden 1995 og ved Børneteateravisen.dk siden 2004. Medlem af juryen bag Årets Reumert siden 2008. Forfatter Anne Middelboe Christensen har en erfaring med teater og anmelderi, som ingen kan betvivle.

Derfor var forventningerne i top, da denne anmelder kastede sig over den lille bog Begejstring & Brutalitet - en guide til anmelderens rolle, som skulle være et indspark i en debat om kulturkritik og anmeldergenren - en guide til anmelderens skriverier og til alle andre kulturinteresserede om hvad anmelderen skal bruges til. En god og lovende titel, som også alle andre anmeldere har påpeget.

Men bogen var desværre en skuffelse. Den havde været en god blog for venner og bekendte, studerende og fans, som gerne vil følge med i Middelboes tanker om hendes professionelle liv. Den mildest talt løseligt komponerede bog, ville have været god som blogindlæg med den røde tråd, at de handler om anmelderi på den ene eller anden måde. F.eks. kapitlet 'Hvorfor kører anmeldere på cykel?', som handler om at anmeldere ikke tjener godt, men er en særlig skare af hyperaktive kulturfreaks med liden løn og storladen passion.

Der er en form for hverdags-rock-n-roll-romantik i Middelboes portræt af sit og sine kollegers liv som anmeldere. De suser fra teaterpremiere til teaterpremiere og giver fanden i penge. For de er anmeldere. Vaskeægte anmeldere. Og livet som kritiker ved Information er så fuld af magi, at det må deles ned i detaljen, som f.eks. med denne sætning fra førnævnte kapitel: "Jeg kører på cykel og tager næsten selv kaffe med til pausen. Men hvorfor kører jeg på cykel, når det regner? Fordi Information har nogle vidunderlige sadelbeskyttere, som man kan få sig et billigt grin over, når regnen vælter ned. 'Læses med den anden ende', står der hen over sadlen."

Udover disse betragtninger fra anmeldedernes fabelagtige liv, der er fattigt på penge men rigt på kultur, er der også en lidt fjollet opdeling af 'De syv anmeldertyper', som inkluderer den bedrevidende, den selviscenesættende, den spørgende, den overstrømmende, den passionerede, den tandløse og den anarkistiske anmelder. Der er også en definition på seks-stjerner-skalaen, som flere af anmelderne af denne bog, undertegnede inklusiv, ikke helt kan nikke genkendende til. Udlægningen af denne skala, er, at det egentlig kun er 6 stjerner, der kan modtages med et smil af kunstneren bag det bedømte værk. 5 stjerner er 'nærigt eller køligt' og 4 stjerner er 'øv'.

Nuvel, bogen består ikke kun af muntre betragtninger fra et vidunderligt anmelderliv med stjerner, anmeldertyper og cykelsadler. Der er også argumentation for hvorfor anmeldelsen er så vigtig. Og det er svært at være uenig i, at der er brug for eksperter, der konsumerer store mængder kultur og som skal udtale sig om samtidskunsten, inden den går ind i kulturhistorien.

Men hvor bogen virkelig fejler, er der, hvor den argumenter for den ægte anmelder; den anmelder, der er ansat ved en ægte papiravis. Med mindre det som Børneavisen.dk har været en rigtig papiravis engang og nu kun findes på nettet. Eller som gregersdh.dk har været en anmelder på en rigtig papiravis og nu har en blog på nettet. Al anden form for kulturformidling på nettet er intet værd.

Internettet er faktisk en skraldespand, mener Middelboe. Usynlighed og tilfældighed hersker. Ikke alene bliver anmeldelserne på nettet aldrig læst, mens tilfældige klik surfer henover deres overflader - de er også ureflekterede, fordi der nu ikke længere arbejdes med en deadline på samme måde som på avisen. Netanmeldelser ryger nemlig på, lige så snart teaterstykket er færdigt. Der er ingen tid at tænke i, fordi en anmeldelse kan sættes så hurtigt op. Middelboe glemmer, at bare fordi man kan handle uendeligt hurtigt, er det ikke sikkert man gør det. Faktisk giver nettet længere tid til fordybelse, da der er færre instanser anmeldelsen skal forbi inden den 'bliver trykt'.

Og mht. tilfældighed og usynlighed, må jeg lige komme med et eksempel fra en af mine internetbaserede anmelder-kollegers velbesøgte sider. De seneste tal fra Filmz.dk (og de er formentlig vokset siden da) siger 150.000 unikke brugere og 4 millioner sidevisninger - om måneden. Derudover downloades Filmz Tv, deres fremragende Web TV-magasin, 130.000 gange om måneden. Der findes mange andre filmhjemmesider, der også bliver læst lige så grundigt eller grundigere end gammeldags papiraviser. Der til kommer litteratursiderne, teatersider, musiksiderne og de sider, der rummer det hele. Og mht. netanmeldelernes professionelle værktøjer... så er mange af dem jo skolet i Kulturjournalistik fra Københavns Universitet.

Køb bogen på saxo.com

Anne Middelboe Christensen: Begejstring & Brutalitet - En guide til anmelderens rolle
Informations Forlag, 142 sider
ISBN: 9788775143597