Flere nyheder

 
Teater
Shakespeare på Kronborg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Shakespeare på Kronborg
Man. 6. aug. 2012

Suveræn gæsteoptræden på Kronborg Slot, da en trup af skuespillere fra The Globe opførte komedien "As You Like It". Skuespillernes niveau er enormt højt, og forestillingen lever fra start til slut af velturnerede replikker, enorm musikalitet og et overskud, der må glæde enhver, som holder af Shakespeare.

Det er med spændte forventninger, man træder ind i den smukke slotsplads på Kronborg, for at se skuespillere fra det genopførte The Globe - Shakespeares eget teater - give en prøve på, hvordan en af Shakespeares lettere komedier skal udføres. Og det starter livligt, med en tummelumsk fællessang, der opfordrer os til at slukke mobiltelefonerne, mens en af skuespillerne forsøger at forevige øjeblikket med et gammeldags trefods kamera.

Og inden sangen er forbi sker det, der ikke må ske. En lille trappe er ikke fastgjort ordentligt, og Tobias Beer falder hårdt på sin vej ned fra scenen med benet låst i de forræderiske trappe, og må om bag scenen og sunde sig en lille halv time, inden forestillingen - heldigvis - kan fortsætte.

Alle er opmærksomme på ironien, da Beer senere i form af karakteren Charles The Wrestler truer med at brække helten Orlando´s ben, og den lurende katastrofe vendes til en fælles glæde over, at vi ikke gik glip af disse formidable skuespilleres engagerede og velgennemtænkte komediespil.

As You Like It er ikke et af Shakespeares mest komplekse stykker, men alt foregår i højt tempo med brydekamp, kvikt turnerede fornærmelser, komplet grinagtige parodier på pastorale-poesi og kønsroller, der vendes på hovedet, når den forelskede Orlando skal lære at tilbejle sin elskede Rosalind ved at gøre kur til Ganymedes, der egentlig er Rosalind klædt ud som mand.

Alt løses til sidst, og Shakespeare bøjer sig til slut grinende for genrekonventionen ved at lade Le Beau fortælle at kongen har opgivet tronen og overladt den til den landsforviste Duke Senior efter at have talt med en gammel vismand på sit hævntogt for at dræbe netop Duke Senior. Alle har fået deres rette tilkommende og den politiske rammefortælling løses således også inden tæppefald.

Men selv om stykket ikke hører til de tungeste, så skal man ikke tage fejl af hvilken præstation disse 8 engelske skuespillere leverede denne aften. Stykket flød smukt, og selv de mere perifere roller fik individuel karakter, så intet føltes overflødigt på den rudimentære træscene, der var en smuk og simpel kulisse omgivet af Kronborgs atmosfæriske murværk.

Mest imponerende var skuespillernes beherskelse af replikkerne. For det er i sproget, Shakespeare lever, og det er i turneringen af de krøllede blankvers at mangt en Shakespeare-fortolkning er væltet tungt og uskønt. Men timingen og den overbevisende brug af pauser og betoninger gjorde sproget til en nydelse og en stærk understregning af, hvordan Shakespeare veksler mellem høj poesi og vulgær humor med korte mellemrum.

Til sidst en tak til Hamletscenen for at trække The Globes turné til Danmark, så vi kan nyde den luksus at se disse ekstremt kvalificerede skuespillere folde sig ud i de smukke rammer Kronborg udgør.

Forestillingen kunne opleves på Kronborg Slot 1, 3, 4 og 5 august 2012