Flere nyheder

 
Litteratur
Barndommens ulidelige lethed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Barndommens ulidelige lethed
Tor. 23. aug. 2012

Rockpoeten Patti Smith skrev sin første bog for godt 20 år siden. Dengang udkom den som en del af avantgardeserien Hanuman Books, og Drømmespinderi er nu for første gang ude på dansk hos forlaget Klim. Det sker i en udvidet, illustreret udgave efter massiv og fuldt fortjent litterær succes med biografien Just Kids i 2010.

Patti Smith skrev sig i 1991 ud af en depressiv midtvejskrise ved at skildre sin barndoms sanselige univers fyldt til bristepunktet med tankespinderi, ånder og symbolsk betydning. Noget den poetiske originaltitel Woolgathering smukt inkorporerer via dobbeltbetydningen 'at spinde drømme' og 'samle uld'. Det højtsvævende møder den lavpraktiske virkelighed, forstår man, og det er en meget betegnende ramme for disse små erindringsstykker, hvor livets realiteter spindes ind i barnets fantasi.

De små prosadigte byder på oberservante refleksioner i en stemningsmættet, næsten fortættet poetisk logik, og den lille svævende erindringsbog skal læses langsomt og gerne ad flere omgange. Skæve, forunderlige metaforer flyder overalt. Om den gamle lade lyder det eksempelvis; 'Den er brændt ned for længst, men dengang stod den som en ramponeret, høj hat, som kun de mest modige eller fortabte ville tage på.' Undervejs krydres historierne med digte og sort/hvid fotografier fra den tabte tid, hvilket understøtter den æteriske tone godt.

Patti Smiths univers er både mystisk og magisk. Som poetisk rockstjerne i en menneskealder - og i denne sammenhæng ikke mindst i forbindelse med hendes fremragende biografi Just Kids om at være ung spirende kunstner i New York og om forholdet til Robert Mapplethorpe - har hun slået sit navn særdeles fast som en uomgængelig kulturpersonlighed. Hun er en dragende kunstner, men bliver med denne udgivelse desværre også lidt lukket om sig selv i sin dyrkelse af det spirituelle, sentimentale og nostalgiske.

Drømmespinderi er på mange måder en smal lille udgivelse. En slags bønnebog om barnets drømmende driveri, hvor der bliver ritualiseret en hel del over myntete, og hvor den momentvis meget fine livsfilosofiske stemning balancerer tæt på lommefilosofi flere steder; 'Et barnesind er som et kys på panden - åbent og uselvisk. Det drejer rundt som en ballerina på tå, på toppen af en festlagkages sukkerglaserede etager, gyselig og sød.' Især den sidste tilføjelse markerer dog Patti Smiths skarpe sproglig fornemmelse og redder passagen fra klichéen.

Bedst fungerer en historie som 'Nittensyvoghalvtreds'. Om hunden der mere eller mindre vælger at begå selvmord, fordi den har forstået, at den skal foræres bort til en anden familie og dermed forlade lille Patricia for altid. Her er der en befriende konkret kerne til grund for den smertelige poetiseren, og det var netop det, der løftede Just Kids op til så stor litteratur. Drømmespinderi mangler samme vedkommende intensitet, men den sværmeriske skildring af barndommens land er smuk, og den giver adgang til en lille flig af Pattis private rum.

Hendes særegne refleksive livsforståelse er virkelig af en anden verden. 'En verden, som hverken kan måles eller huskes', som hun selv så charmerende beskriver den, men altså også en verden, der får denne anmelder (og fan) til at længes efter en mere verdensnær og konkret Patti Smith. Og det skulle der være råd for. Angiveligt er hendes næste litterære projekt at skrive en krimi(!), og hun gæster både Louisiana Literature og Vega her i sommer.

Køb bogen på saxo.com

Patti Smith: Drømmespinderi
Oversat af: Charlotte Kornerup
Klim, 94 sider
ISBN: 978-87-71-29148-3