Flere nyheder

 
Udstilling
Frygtløs fotokunst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Frygtløs fotokunst
Ons. 19. sep. 2012


Fra September til November 2012 kan den frygtløse amerikanske undergrundskunstner og filmmager Larry Clarks provokerende billedunivers fra USA's underverden opleves på Brandts Klædefabrik, og for første gang på et dansk museum.

Larry Clark (født 1943), der er bedst kendt i mainstreamkredse for sine grænseoverskridende film Kids, Another Day in Paradise, Bully og Ken Park, har en tydelig interesse for historier fra menneskehedens overdrev. Førnævnte film af Clark kredser om emner som teenageseksualitet, vold, stofmisbrug og død. Skildringerne er nøgterne på en måde, der ikke kan undgå at vække følelser hos dem der ser filmene, uanset om det måtte være forargelse, rædsel eller fascination. Alle hans film, har da også været beskyldt for at være alt fra obskøne til decideret børnepornografiske, og enkelte har været forbudte i adskillige lande.

Den benhårde realisme i Clarks værker stammer fra hans egen baggrund som stofmisbruger og ungdomsforbryder i 60‘ernes Tulsa, Oklahoma, hvor han i et lille årti tog fotos af, og lavede amatørfilm om sin nærmeste bekendtskabskreds af unge narkomaner. Senere skulle disse film vise sig at have stor indflydelse på filmskabere som Martin Scorsese og Gus Van Sant.

Et mindre udvalg af denne fotoserie (ved navn Tulsa) kan i efteråret ses på Brandts Klædefabrik, og enhver, uanset baggrund kan ikke undgå at blive berørt af Clarks stærke billedunivers, som flere kunstnere end man skulle tro, har været influeret af. I samme serie vises en af Clarks kortfilm fra samme periode, der skildrer en ung junkies hverdag i Oklahoma.

Men hovedværkerne i den aktuelle udstilling er billedserien, Los Angeles 2003-2006, der skildrer en ung Mexicansk teenagers hverdag i Los Angeles' ghettoeområder. Billedserien er et stærkt og skrabet portræt af ungdom og teenagekærlighed, samt den særlige afart af punkrock og skaterkultur der er populær blandt sydcaliforniens latinobefolkning.

Desværre er udvalget, og præsentationen af Clarks værker på udstillingen mildest talt skrabet i forhold til hans ellers store portfolio af billeder. Det er det eneste der trækker udstillingen ned i karakter, men enhver fan af slum- og junkieæstetik bør ikke snyde sig selv for at besøge udstillingen. Simultant med udstillingen, viser Café Biografen i samme nabolag i Odense Larry Clarks film Ken Park.

Larry Clark udstilling på Museet for Fotokunst, Odense, 7. september - 28. november 2012.