Flere nyheder

 
Litteratur
Mig før dig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mig før dig
Ons. 3. okt. 2012


Et romantisk bittersødt drama, hvor en pakke kleenex indenfor rækkevidde er absolut nødvendigt. Det er fortællingen om mødet mellem den unge kvinde Lou og den opgivende Will, der efter at være blevet kørt ned sidder i kørestol og skal have pleje døgnet rundt.

Lou Clark er en ung farverig kvinde, der ikke rigtig ved, hvad hun vil med sit liv. Hun elsker sit job på en cafe og holder tilstrækkeligt af sin kæreste. Men da hun mister sit job, må hun finde noget at lave, og hun ender som handicaphjælper for Will Traynor. Will ved lige præcis hvad han vil. Han vil ikke længere leve. Efter at have levet hele sit unge liv som succesrig forretningsmand med fart over feltet, hvor han har elsket at prøve vilde ting og kaste sig over nye eventyr, sidder han nu i en kørestol lammet af en rygmarvsskade. Med total lammelse af benene og stærk begrænset førlighed i hænder og arme, med udsigten til aldrig at blive bedre - tværtimod, og med infektioner, lungebetændelser og tilslut respirator at se frem til. Han er gået fra at have alt til intet at have, udover, måske retten til at bestemme, hvornår hans liv skal slutte. Men har man den ret, eller skal man altid accepterer sin skæbne?

Lou er umiddelbart tilfreds med livet i hendes fødeby, og har ingen ambitioner om en uddannelse, at rejse eller andet. Denne tilgang til livet frustrerer Will lige så meget som Lou frustreres af hans beslutning om at gøre en ende på sit liv. Hun har 6 måneder til at få Will til at ombestemme sig, og langsomt kommer de to hovedpersoner sig nærmere en forståelse af hinanden. Men kan Lou få Will til at ombestemme sig i tide? Hele det underliggende etiske spørgsmål om retten til at bestemme over eget liv er belyst fra forskellige vinkler og vækker stof til eftertanke.

Der er lagt op til en tåreperser af rang - og bogen skuffer absolut ikke på den front. Det er en bog man sætter sig og læser fra ende til anden, fordi man er nødt til at vide, hvordan den ender. Super læsning, hvis man er i det humør. Der er gode velskrevne scener, underholdende beskrivelser og fængslende personligheder. En god roman til en mørk efterårsaften i lænestolen. Selvom bogen måske mere taler til et kvindeligt publikum vil jeg ikke kategorisere den som decideret chick-litt, det er i hvert fald en roman, der forsøger lidt mere, og som også gerne vil have dybde og etiske dilemmaer med. Om det så helt kan rummes i et romantisk drama vil jeg lade være op til den enkelte. Denne anmelder giver bogen 5 ud af 6 stjerner for et godt forsøg på en romantisk fortælling med stof til eftertanke.

Køb bogen på saxo.com

Jojo Moyes: Mig før dig
Oversætter: Marianne Linneberg Rasmussen
Rosinante, 439 sider
ISBN:9-788763-825399