Flere nyheder

 
Litteratur
Springende Springflod

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Springende Springflod
Tor. 18. okt. 2012


De svenske manuskriptforfattere bag populære tv-krimier, Cilla og Rolf Börjlind, debuterer som romanforfattere med krimien Springflod, der er et spændende indblik i livet på samfundets bund. Historien bliver dog en hektisk omgang, der gerne måtte give mere rum til læserens indlevelse og den gode fortælling.

I Springflod er vi nede på samfundets bund og oppe i forretningslivets højtravende elite. Den unge politiskoleelev, Olivia Rönning, genoptager en gammel sag om en myrdet kvinde, og sagen viser sig hurtigt at trække tråde til vidt forskellige samfundslag, de eksistensløse, magteliten, politiet og journalisterne. Samtidig hjemsøges en gruppe hjemløse af en bande, der bruger dem som rene rekvisitter i voldelige videooptagelser, og det bliver for meget for én af dem, Tom Stilton, der starter sin egen efterforskning. Samfundet revses for dets ubønhørlige behandling af socialt udsatte som hjemløse og prostituerede, og den sociale indignation er til at tage og føle på.

Men der er ikke så langt fra toppen til bunden, som man skulle tro. Og her bliver det interessant, for hvordan ender et menneske egentlig på samfundets bund? Kan der ligefrem være en vilje bag den sociale nedstigning? Hvordan er Tom Stilton havnet dér? Spørgsmålet om menneskets deroute og vilje til at gå i hundene er ikke blevet mindre interessant siden Tom Kristensens Hærværk, men i denne omgang får vi desværre ikke lov til at komme helt derind, hvor det gør rigtig ondt. Det skyldes mest det konstant skiftende fokus i romanen. Der er mange karakterer til stede, og vi kommer ind i hovedet på dem alle sammen. Det er ikke nødvendigt i alle tilfælde, og en lidt strammere fortælling kunne levne rum til at lære personerne bedre at kende. Så ville det også have været mere spændende, hvem der har myrdet hvem og hvorfor.

Forfatterdouens erfaring med at skrive manuskripter til tv er til at mærke i denne roman. At læse den bliver næsten som at se en indre film for sig med billedrige og dialogbaserede scener. Det passer fint til krimigenren, som vi kender den fra tv. Af og til bliver "klipningen" mellem scenerne dog lige hurtig og ofte nok, og man kunne godt ønske sig en lidt længere dvælen ved enkelte afsnit. Tempoet er konstant højt og derfor får spændingen heller ikke lov at indfinde sig i pauserne.

Man kunne ønske sig lidt færre sidehistorier og bipersoner og i stedet mere plads til hovedhistorien, som har masser af hjerteblod og engagerer sig i vores samfund og de folk, der lever i det. Det er godt tænkt at bevæge sig om bag den anonyme facade blandt de hjemløse og give dem en fortællerstemme. Og forfatterparret Börjlind kan skabe billeder. Også på skrift.

Køb bogen på saxo.com

Cilla og Rolf Börjlind: Springflod
Oversætter: Bente Møller Sørensen
Rosinante, 442 sider
ISBN: 9788763825627