Flere nyheder

 
Litteratur
Verdens bedste brød - (næsten) hver gang!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Verdens bedste brød - (næsten) hver gang!
Ons. 24. okt. 2012


Anne Skovgaard-Petersen, Sigrid Fugl og Hanne Bloch kommer med denne opskriftsbog til bagværk, Verdens bedste brød - hver gang! med deres indslag til et af tidens hotteste trends: hjemmebag. Udgivelsen kommer fra Gyldendal, og som ofte med det forlag er det en visuelt flot udgivelse, men titlen lover måske lidt mere end den kan holde.

Bogen begynder som mange andre kogebøger og opskriftsbøger med en længere sektion, som indfører læseren i bagekunstens verden. Forfatterne har valgt at bruge lidt over en tredjedel af bogen på at forklare forskelle på meltypers karakteristika, hvilke bageredskaber, der er nødvendige og/eller anbefalet, ovntyper og bagetid. Hvis man er ude efter en hurtig opskrift, er det ikke denne bog man skal vælge, da flere af opskrifterne henviser til den indledende sektion, fx i forbindelse med meltyper og redskaber. Det anbefales derfor at man læser de knap 60 sider, før man går i gang.

Den længste sektion - og nok også grunden til at man køber en bagebog - er den med selve opskrifterne. Der er 55 opskrifter på alskens brød inddelt i fire kategorier: hvede, rug, boller og små brød og sidst knasende brødtyper. Her må man sige bogen kommer bedre med end i den lange indledende sektion. Opskrifterne har et flot layout og til de fleste følger fotografier af lækre brød, og hvis man har stiftet kendskab med Klaus Meyers bageopskrifter og -bog, vil denne bog forekomme meget bekendt.

Man skal nok ikke være helt nybegynder med denne bog. Opskrifterne er ikke altid helt nemme at følge og et par gange kunne mere uddybede beskrivelser være en hjælp. Dog er mange af opskrifterne, specielt dem med rugmel, ledsaget af nemme opskrifter på surdej, som ikke kræver flere ugers engagement at bruge.

Udvalget af opskrifter er glimrende. Bogen indeholder opskrifter på alt fra indisk naan og pizza til færøsk grovbrød med surdej og smørbirkes. Selvom naan-brødet lignede og smagte mere af pita end naan og smørbirkesdejen var noget mystisk at arbejde med, var det trods alt nogle meget lækre brød, der kom ud af det. Dog kan det ikke anbefales at kaste sig ud i rugbrødet bagt i en gryde (i vandbad), med mindre man har særligt udstyr, for den mindste luft mellem gryde og låg resulterer i et halvbagt rugbrød med grødlignende overflade (selvom det lå i gryden i fem timer).

På en måde er denne bog måske flottere end den er bevendt. Opskrifterne er nogle gange svære at forstå og kunne med fordel have været uddybet eller skrevet på en anden måde, men layoutet og designet på bogen er meget fornemt. Billederne, der ledsager opskrifterne, viser lækre brød, som frister én til at prøve kræfter med Westfalsk surdejsrugbrød og emmerbrød med nødder og andre mere eller mindre eksotiske brød.

Køb bogen på saxo.com

Anne Skovgaard-Petersen, Sigrid Fugl og Hanne Bloch: Verdens bedste brød - hver gang!
Gyldendal, 176 sider
ISBN: 9788702134261