Flere nyheder

 
Litteratur
Fifty shades - I mørket

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fifty shades - I mørket
Ons. 24. okt. 2012


Fifty shades - I mørket, der er E L James' anden bog i serien om den unge pige Anastacia Steele og hendes søgen efter kærlighed og parforhold, er netop udkommet på dansk.

Den nu verdensberømte kæmpetrilogi Fifty shades, der har solgt eksemplarer i millionvis og som har forarget og begejstret kvinder over hele kloden, adskiller sig fra andre romaner ved at skrive om seksualitet og ophidselse på samme måde, som man kender det fra bl.a. Anaïs Nins Venusdeltaet - erotiske noveller eller fra den noget ældre Marquis de Sades Lyst og forbrydelse. James og de Sade sætter nemlig ord på seksuelle udfoldelser, der involverer vold, afstraffelse og ydmygelse. Men Fifty shades of Grey forsøger samtidig at grave dybere og forstå underbevidsthedens mærkværdige luner, og hvorfor en ellers uskyldig litteraturuddannet pige som hovedpersonen Anastacia Steele kan blive tiltrukket af ydmygelser og afstraffelse, blot for at være sammen med den mand, hun inderst inde ønsker et almindeligt forhold til. Eller gør hun...

Det er dét, romanen undersøger, og denne anden bog i trilogien er langt mere interessant end den første. Den er mere nuanceret og har et fokus på de emotionelle konsekvenser seksuel anderledes adfærd kan medføre, og dens force er netop også, at de seksuelle skildringer bliver mere nuancerede og alsidige end første bogs forkærlighed for beskrivelser af SM og ydmygelse.

En anden forskel fra første del af trilogien er, at den unge Anastacia har rykket sig fra studerende til aktiv på jobmarkedet, og samme modenhed har forholdet til den attraktive Grey også gennemgået. Sidstnævnte kæmper med en traumatisk fortid som adoptivsøn med nye rigmandsforældre og som multimillionær, og tiltrækker den uskyldige Anastacia. Det forårsager desværre også, at bogen i stort omfang forfalder til en Askepot-stil, hvor den naive og forelskede Anastacia stifter bekendtskab med high society, overflod og rigdom. Man sidder således tilbage med en følelse af, at skildringen af den nye verden Mr. Grey kan tilbyde hende, er for påtaget og for detaljemættet. I stedet for at blive revet med af det anderledes univers, føler man sig som et lille barn med en billedbog om prinser og prinsesser.

Ønsker man at læse en bog af litterær, høj kvalitet, skal man ikke kaste sig over I mørket, men har man brug for at blive seksuelt ophidset eller blot forstå, hvad resten af verdens kvinde taler om for tiden, kan man meget vel læse I mørket.

Køb bogen på saxo.com

E L James: Fifty shades - I mørket
Oversætter: Lars Bøgeholt Pedersen
Pretty Ink, 542 sider
ISBN: 9788763825955