Flere nyheder

 
Musik
Positiv vildskab

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Positiv vildskab
Tir. 30. okt. 2012


Stefan Pasborg, alsidig dansk jazztrommeslager og orkesterleder, har med Pasborg's Odessa X-tra Large live igen lavet et vitalt, veloplagt, uhøjtideligt og lettere balstyrisk jazzalbum. Det stritter som de to forgående Odessa-udsplil i mange kulturelle retninger og dyrker overlegent sin 'for-meget-hed'.

Det sprudlende, hæsblæsende album består af to storladne liveindspilninger. Pasborg har slået de to orkestre Odessa 5 og Ibrahim Electric sammen til ét i sit Odessa Project, og det er noget af et ensemble at komme anstigende med. Projektet strutter af musikglæde, og både rocknumre og jazzstandards leveres med en legende fanden-i-voldskhed. At musikerne har det sjovt, er der ingen tvivl om, og meget befriende er man som lytter absolut også inviteret med til festen.


Titlen refererer til en by ved sortehavet, som Stefan Pasborg angiveligt aldrig har besøgt, men higer om som en fantasi. Odessa holdes i hævd som en mytisk, kosmopolitisk smeltedigel, der favner et væld af kulturer og indtryk ligesom den mangfoldige plade gør det. Der bliver mikset og kombineret genrer i ét væk. Balkan, jazz og rock er her de dominerende inspirationskilder, og der garneres med både funk, klassisk, omarrangerede evergreens og vanvittig improvisation, der fører vidt omkring. Intet er helligt i hyldesten af jazzens alsidige udtryk.

De multi-etniske vibes og dynamiske trommer fungerer på den måde som base for en inspirerende musikalsk magtkamp, hvor vanvittige horntakter overtager fra skæve balkanskalaer. Hammondorganisten Jeppe Tuxen (fra Ibrahim Electric) leverer den sejeste orgelsolo på Led Zeppelin-coveret 'Black Dog', albummets første skæring, og så er man igang. Hvilken uortodoks, positiv vildskab! Det er for meget, og det er en fest.

Pasborg's Odessa X-tra Large Live er af samme grund en jazzudgivelse, der undviger snævre definitioner. Albummet er storslået, overstadigt og samtidig super tight pga. musikernes høje niveau, hvilket giver plads til leg og improvisation i mængder. Det er på en gang smalt og svært tilgængeligt, og så alligevel bredt favnende og inkluderende med sin vulominøse orkesterlyd, der evner at være både rebelsk og tro mod traditionerne.

Der er tale om potent partyjazz med rigeligt blæs og fine detaljer. Som baggrundsmusik duer det ikke. Albummet er en gedigen lyttekrævende live-fest hjemme i stuen, der fortjener, at man skruer godt op.

Stefan Pasborg: Pasborg's Odessa x-tra Large live ude fra Stunt Records i forbindelse med jazzfestivalen 2012.