Flere nyheder

 
Litteratur
Der var engang en mand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Der var engang en mand
Fre. 9. nov. 2012


Journalist, forfatter og foredragsholder, Maise Njor, er særligt kendt for sine humoristiske klummer, b.la. i Alt for damerne. I maj måned udkom Njors første egentlige roman, Der var engang en mand. Bogen stiler imod, at give et humoristisk indblik i en mands tankeunivers. Desværre bliver det ofte mere obskurt og fjollet end spidsfindigt og tankevækkende.

Romanenes handling er centreret omkring den middelaldrende, succesfulde reklamemand Carsten, på 42 år, som i princippet har det hele; Et lækkert hus i Hellerup, to søde børn og en flot kone, Christina, som uden sammenligning løber af med pladsen, som hans livs største kærlighed. Men er Carsten lykkelig? Svaret er selvfølgelig et himmelråbende 'Nej!':

"Pludselig en dag har du en kone, der læser Bo Bedre og går til fitness fem gange om ugen, og du kører ind fra forstæderne for at tjene penge, og når du kommer hjem, så er dine gamle møbler og dine røgfarvede lilleput pokaler væk, og huset er fyldt med vattæpper og hyggepuder og pis og lort, og du vader rundt i de dér dumme plaider og leder efter dig selv."

Den berømte dråbe, som får bæreret til at flyde over for den kriseramte Carsten, er da han en dag kommer hjem fra arbejde, og finder ud af, at hans kone har aflivet hunden Rocky. Fordi den var for gammel, fes for meget og dens hår var alle steder. I det øjeblik tager Carsten en skelsættende beslutning om at stikke kone og børn derop hvor solen ikke skinner, og køre sin vej.

Bag rettet i sin gamle Range Rover, som aldrig bliver beskidt, fordi hans liv er blevet så renskuret, beige og blomstret, sidder han og filosoferer over tilværelsen. Kursen er sat mod Afrika. Og en ordentlig mudderpøl.

De centrale temaer er kønsroller og sameksistens mellem mennesker. Romanen giver et humoristisk bud på, hvordan der kan tænkes at se ud inde i hovedet på en mand, hvis totale selvstændighed er overtaget af en kvinde, der ikke alene myrder hans hund, men også hans mandighed. Undervejs på sin 'dannelsesrejse' får Carsten følge af en lille karavane af mænd, som hver især tumler med deres egne problemer og forkvaklede selvopfattelser. Njors bog har mange interessante, relevante og ikke mindst humoristiske perspektiver på den svært definerbare 'lykkelige tilværelse'. Bogen stiller b.la. det relevante spørgsmål om hvad dælen kvinden skal bruge en mand til, hvis han kun er god nok, når han opfører sig som en kvinde, og taler om limefarvede sofapuder og følelser i stedet for Champions Leauge?

Desværre fungerer forholdet mellem fiktion og virkelighed ikke altid lige godt. Et problem som især skyldes, at den samling mandfolk Carsten får følge af undervejs, mest af alt er irriterende og karikerede. Deres livshistorier er langt fra ligeså velkomponerede og troværdige som Carstens, og ofte tipper det over, og bliver så fjollet, at man ikke engang kan grine af det. Alt i alt ender vi på 3 stjerner.

Køb bogen på saxo.com

Maise Njor: Der var engang en mand
Gyldendal, 232 sider
ISBN: 9788702094879