Flere nyheder

 
Litteratur
Romaner i pilleform

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Romaner i pilleform
Ons. 14. nov. 2012


Pia Juuls attende(!) digtsamling: Af sted til stede er kort og koncis, som hun har for vane. Langt det meste står mellem linjerne, og bogen præges af en lunefuld, foruroligende stemning, der leger flot med det paradoksale, det morbide og det uvisse.

Bogen er delt op i 55 noveller og episoder, hvis man tæller flapteksten med, hvilket man så absolut bør. De 14 noveller lægger sig i forlængelse af hendes to samlinger fra 2001 (Mit forfærdelige ansigt) og 2005 (Dengang med hunden). De er gode, fortættede, men det er først med episoderne, at det for alvor tager fart. Nogle af de ultrakorte, næsten rastløse, prosastykker er så skåret ind til benet, at de kun fylder et par sætninger. Eksempelvis Snestorm, som her citeres i sin fulde længde: "En snestorm udsatte deres møde. Det føltes som en katastrofe, men de kunne ikke vide, at der var tid nok."

Det er et fornemt formeksperiment med ikke bare kortprosaen, men noget man i mangel af bedre må betegne som ultrakortprosa. Og det indskriver i udpræget grad en læser, der er villig og fantasifuld nok til selv at sætte kød på de skrabede historieskeletter. Forfatteren virker til at have lavet en litterær dogmeregel for sig selv om, hvor lidt man kan slippe afsted med at forklare. Banen bliver kun lige opridset, derfra må man selv digte videre. Det er overbevisende - for ikke at sige overlegent - udført. Eksempelvis dødsangsten i 'Køkken', som i sin helhed lyder: "I dette køkken faldt en kvinde død om. Først så vi blot hun faldt. Så så vi bordets kant. Så så vi blod, så så vi vores egen død med rædsel. Men en af os sad med ryggen til. Alle andre råbte og løb omkring; hun vendte sig aldrig om."

Modsætninger og paradokser er sammen med dødsmotivet de grundlæggende hjørnesten i bogens mange hverdagsscenarier. I 'Intet' er det forhandlingen i et parforhold, der er emnefeltet; "De forhandler. Vejer deres fortid sammen. Hvad var den. Ingenting. Alt for hende. Intet for ham. Alt for ham. Intet for hende." Således inkorporeres paradoksaliteten i sproget, og Pia Juul evner at lege både vittigt og seriøst med disse i grunden banale modsætninger. De blandede følelser er velkomne i dette univers, hvor det så udtalt er spørgsmålstegnet - fremfor udråbstegnet - der bruges til at begribe livets kompleksitet. Meget sigende var hun også mand for at skrive en krimi - Mordet på Halland i 2009 - der så stort på opklaringens forventede forløsning til slut.

Pia Juul kan noget med sproget, som få kan, og her gør hun det igen, og hun gør det kort. De mange nedslag er som små kondenserede, underspillede romaner i pilleform, der virker tilforladelige for så at eksplodere ved indtagelse. Det er oprørende og lunefuldt og mange steder ret morsomt. Pia Juul er med andre ord stadig temmelig cool.

Køb bogen på saxo.com

Pia Juul: Af sted til stede
Tiderne Skifter, 126 sider
ISBN: 9788779735279