Flere nyheder

 
Litteratur
Københavnerkatte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Københavnerkatte
Man. 26. nov. 2012


I 1936 opholdt den berømte irske forfatter og digter James Joyce sig i København, et ophold han havde planlagt i mange år. Under opholdet mødtes han bl. a. med den danske forfatter Tom Kristensen (Hærværk), og ledte forgæves efter katte i byens gader.

Frustrationen over Københavns mangel på katte udmøntede sig bl. a. i nogle fantasifulde og allegoriske breve som han skrev til sit 4-årige barnebarn Stephen. Brevene er først blev opdaget af en schweizisk James Joyce-fond i 2006.

I modsætning til Joyce's mange andre berømte og prisværdige værker, har indholdet af Københavnerkatte aldrig haft formålet at skulle læses af offentligheden, hvilket selvfølgelig gør dem interessante for James Joyce-læsere, og giver et indblik i andre aspekter af hans skrivestil.

Det største problem med bogen Københavnerkatte er dog netop, at det er uddrag af breve, og at de aldrig var henvendt til offentligheden. Indholdet er meget knapt, og denne udgivelse har derfor et større fokuspunkt på den irske tegner Casey Sorrows (hvis navn man skal kigge i vejviseren efter i selve udgivelsen) tegninger fra Ithys Press' originaludgave der kom ud tidligere i år. Sorrows tegninger er i sig selv interessante, men rammer ikke den samme tone som Joyce's ord. Et andet problem er, at Suzanne Brøgger ikke bare har oversat, men også "gendigtet" Joyce's Københavnerbreve, og man bliver derfor som læser hensat til forvirring, for man ved ikke hvor Joyce begynder, og Suzanne Brøgger slutter i bogens sætninger.

Bogen er grafisk meget flot opsat og har et interessant koncept, men ender alligevel som en skuffende og lidt rodet oplevelse, hvor man fornemmer at Joyce selv sidder i himlen og klør sig i hovedet over at man prøver at malke en skilling ud af hans gamle brevskriblerier. Bogens bedste indslag er Brøggers efterord, der skildrer James Joyce's rejse og ophold i København, hvilket er langt mere interessant end bogens øvrige indhold, og kan anbefales for litteraturnørder. Hvis de da ikke kender historien i forvejen!

Køb bogen på saxo.com

James Joyce: Københavnerkatte
Oversætter: Suzanne Brøgger
Gyldendal, 28 sider
ISBN: 9788702132953