Flere nyheder

 
Teater
Nycirkus i naturens vold

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nycirkus i naturens vold
Man. 10. dec. 2012




Har du ikke gjort dig så meget i nycirkus genren, eller kan du bare ikke få nok
af det? Lys nord for mørke, som spiller på Københavns Musikteater, er en oplevelse værd. Bag forestillingen står instruktøren Stine Eva Jørgensen og artisterne Camilla Becker Madsen og Michiel Tange van Leeuwen, som er aftenens hovedpersoner.

På en rejse gennem lyset i mørket bliver vi ført fra sted til sted op gennem de nordiske lande, hvor det københavnske bymørke gradvist bliver erstattet af det naturlige sorte nattemørke nord for polarcirklen. Over et handlingsforløb på et års tid, er vi på telttur for at udforske lys, mørke, vind, vejr og i det hele taget naturen og dens kræfter. Guidet af to sky, men nysgerrige akrobater drages vi med på en rejse, og kommer gradvist længere væk fra livet og mentaliteten i byen og tættere på naturen.

En vild fest nytårsaften kickstarter showet og efterfølges af en velkendt og slap 1. januar. Der er brug for en ny start, og den skal findes langt væk fra byens hektiske liv. Starten på et nyt år, hvor et eventyr kan begynde. Snedækkede landskaber lyser de korte dage op og en intim vinterstemning lægger sig mens de to eventyrere drager afsted.

Mellem hver årstid fører de rejsende videodagbog inde fra det lille telt, med en blanding af facts om naturfænomener og rapporter om følelsen af den enorme, men befriende ensomhed som man kan opnå, når man drager langt væk. Der er noget særligt ved, at vi kun hører deres stemmer, når de laver videodagbog, for når de udfolder sig fysisk og frit i reb og trapezer, er det som om, at ord bliver overflødige i den altomsluttende natur.

Publikummet aner en gradvis opvågnen i takt med, at man lader sig optage af årets og døgnets rytme og overgiver sig til naturens storslåede voldsomhed. Akrobaterne, der 1. januar søvnigt vendte og drejede sig ude af stand til at foretage sig noget fornuftigt, er nu på toppen og svæver hen over indlandsisen. De oplever det fantastisk overvældende nordlys på Nordkap og den absolutte stilhed i en ishule på Grønland.

Man kan glæde sig til en tur i et ishav skabt af lyskanoner og røg, der dækker hele gulvet, og som akrobaterne slanger sig rundt i. Forestillingen starter noget usikker og flad, men udvikler sig til at blive mere intens og meningsfuld som handlingen skrider frem. Med lys, lyd, røg og akrobatik drages publikum med på et nordisk eventyr, og når vi til slut er hjemme i København igen, kan vi salige gå ud i decembernatten og betragte stjernehimlens overvældende ro.

Lys nord for mørke på Københavns Musikteater, 3.-15. december 2012.

Se spilletider