Flere nyheder

 
Litteratur
Den perfekte præsident

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den perfekte præsident
Man. 10. dec. 2012


Var John F. Kennedy den perfekte præsident? Eller har biografier og fortællinger om ham overdrevet? I en ny biografi om den unge præsident sætter Regin Schmidt sig for at gøre op med Kennedy-myten. I stedet viser Schmidt både Kennedys styrker og svagheder og kigger ærligt på de mange forestillinger, folk har gjort sig.

John F. Kennedy er en af de præsidenter alle kender, i hvert fald af navn. Der er skrevet utallige både rosende og kritiske biografier om præsidenten, der kun kort sad på verdens mest magtfulde post. Efter sin død opstod der hurtigt en myteskabelse om præsidenten og ikke mindst et hav af konspirationsteorier om mordet i Dallas i 1963. Kennedy huskes oftest som ung, frisk og inspirerende og hans tid som præsident som en tid, hvor mulighederne var uendelige og fremtiden så lys ud. Selvom der også er skrevet "modmyter" om Kennedy, påpeger Schmidt, at Kennedy stadig synes at være amerikanernes yndlingspræsident.

Det er tydeligt allerede fra starten af bogen, at Schmidt har gjort et stort stykke research til denne biografi. Schmidt skriver ikke kun om Kennedy, men også om immigration og katolikker i USA og den politiske historie for det Demokratiske parti. Schmidt starter sin fortælling med Kennedys irske immigrant-aner, og meget af bogen handler egentlig ikke om Kennedy selv. Disse sektioner kunne i en mindre dygtig fortællers hænder have været langtrukne, men som indledning til historien om Kennedy fungerer de godt i denne biografi.

De dele af biografien, der handler mere direkte om præsidenten skildrer både en ung, lettere idealistisk og forkælet rigmandssøn, der brugte meget af sin tidlige tid som kongresmedlem på fester, og som ikke kunne rydde op efter sig selv, og en beskeden krigshelt, der stoisk levede med kroniske smerter i ryggen og Addisons sygdom. Dette mere nuancerede billede af Kennedy er nok mindre kendt end billedet af en præsident, der siges at have reddet verden fra atomkrig under Cuba-krisen, og hvis minde er et, der er farvet af den alt for tidlige død og nær-martyrium, der fulgte attentatet.

Selvom små-svipsere med faktatjek (fx at Kennedy sad i Repræsentanternes Hus med 435 andre) desværre findes i bogen, er det en meget velskrevet og spændende biografi, som maler et nuanceret billede af den 35. amerikanske præsident (1961-1963).

Køb bogen på saxo.com

Regin Schmidt: Den perfekte præsident - en biografi om John F. Kennedy
Gyldendal, 392 sider
ISBN: 9788702090192