Flere nyheder

 
Litteratur
Fortællinger mod jul

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fortællinger mod jul
Man. 10. dec. 2012


Mange læsere kender nok bedst visen om Jens Vejmand eller Ole, der sad på en knold og sang for ikke at nævne "Jeg er havren", men bondeforfatteren Jeppe Aakjær (1866-1930) er langt mere end søde viser og tradition. Han er også en vaskeægte radikal socialist, der under dække af søde, i et moderne perspektiv nostalgiske og lune fortællinger, kritiserer borgerskabets tyrannisering og undertrykkelse af arbejderbefolkningen i Danmarks landområder i starten af 1900-tallet.

Med samlingen Mod jul - fortællinger beskriver Aakjær med noveller som "Julebagning" og "Da lampen tændtes" umiddelbart behagelige og hyggelige situationer, men underneden er kritikken bestandigt at skue, og det er det, der gør Aakjærs værker interessante mere end 80 år efter hans død.

Samlingen indeholder ni af Aakjærs noveller samt et forord skrevet af Søren Piper. Alle novellerne har vinteren eller julehøjtiden som tema. Hvor julen i dag er lig med overflod, overspisning og overforbrug er det befriende at læse Aakjærs beskrivelse af fattigmandens juletraditioner. Den hylende morsomme novelle "Mens pølsen koger" (1900), der er novellesamlingens første, indkapsler Jeppe Aakjærs sans for humoristiske skildringer gennem brugen af en kritisk, skarp tunge: "Det var en Fornøjelse at se, hvor Thøger Stisens Julegris trivedes Dag for Dag. I bævrende Flommer laa Flæsket den hen ad Siderne eller skød frem som Poser mellem Ørerne, og de smaa søvnige Øjne forsvandt bogstaveligt i Fedt som et Par indbagte Mandler i Dej, der er i Færd med at løftes. Men det var ogsaa helt ukristeligt, som det Svinebæst kunde æde."

Man ved aldrig, hvem kritikken er rettet imod, og det er dét, der gør Aakjærs litteratur så morsom og skarp selv i dag. Har man en indre oprører i sig, og er man træt af nutidens polerede chick-lit, mummy-porn og krimier, så er Aakjær et spændende og udfordrende projekt at kaste sig over: her finder man humor og et historisk indblik i en nu svunden tid på landet. Her skildres et samfund, der så småt kunne mærke landboreformer og industrialisering, for hos Aakjær spiller den egn, man var opvokset i, fortsat den største rolle i menneskenes selvdefinering og stolthed. Samtidig skildrer Aakjær den basale og uafrystelige menneskelige trang til at gøre oprør og søge efter social retfærdighed og ligestilling; en trang, der fortsat er relevant i et moderne samfund.

Aakjær er virkelig anbefalelsesværdig; ikke blot dette værk, men alle hans værker kan gennem humor, underspillede beskrivelser og kritik give læseren et billede af Danmark, som det så ud for 100 år siden.

Køb bogen på saxo.com

Jeppe Aakjær: Mod jul - fortællinger
Forlaget Hovedland, 236 sider
ISBN: 9788770702843