Flere nyheder

 
Litteratur
En storm af sværd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En storm af sværd
Lør. 15. dec. 2012


I tredje bind af George RR Martins serie 'En sang om is og ild' er De Syv Kongedømmer på randen af sammenbrud. Der er et utal af selvudråbte konger og dronninger og alle kæmper de om Jerntronen. I en episk fortælling på over 1000 sider kommer vi nærmere Vinteren og endnu længere fra en løsning på de mange uroligheder i De Syv Kongedømmer.

I Kongshavn sidder den unge dreng Joffrey Baratheon af huset Lannister på Jerntronen og regerer over De Syv Kongedømmer. Hans største rival er hans farbror Stannis, der sammen med Den røde kvinde - præstinden for R'hllor, Lysets herre - forsøger at omgruppere efter et stort nederlag i Sortvandsbugten ud for Kongshavn.

De 6 børn af huset Stark i nord; Robb, Sansa, Arya, Bran og Rickon og bastarden Jon kommer alle længere og længere fra hinanden og fra deres hjem Vinterborg. Robb marcherer mod Kongshavn for at hævne sin faders død. Sansa er gidsel i Kongshavn hos sin tidligere trolovede Joffrey. Arya, der er stukket af fra Kongshavn og siden Harrenhal, forsøger at komme nordpå. Bran og Rickon formodes døde, men er på flugt sammen med vildingepigen Osha. Jon Sne er nord for muren, hvor han er deserteret fra Nattens vogtere for at redde livet, og måske infiltrere 'Kongen uden for murens' hær. Mance Rayders kæmpestore traskende hær af frie folk består af vildinge nord for muren, fra de nordligste egne af Den Hjemsøgte Skov, de skjulte dale i Frosttinderne og Den Frosne Kyst. Der er kæmper og mammutter, men det er ikke det eneste, der truer nordfra. 'De andre' med de isblå øjne, kan ikke slås ihjel af selv en storm af sværd, og mon Muren kan holde dem tilbage?

Samtidig er den eneste overlevende fra Targaryen-slægten, Daenerys og hendes 3 drager på vej fra syd over Det Smalle Hav mod Kongshavn og Westeros. Dragerne Viserion, Rhaegal og Drogon vokser hurtigt, men er endnu for små til at kunne bruges i kamp. Daenerys må skaffe sig en hær på anden vis, for at kunne erobre Jerntronen tilbage, og hun tager til slavebyerne i Slavebugten.

Begivenhederne i bogen fortælles af personer, der somme tider befinder sig langt fra hinanden. Nogen gange følger vi en af Stark-børnene og andre gange deres mor Catelyn Stark, Samwell - ven af Jon Sne, dværgen Tyrion af huset Lannister, Jamie af huset Lannister, eller Løgridderen og den tidligere smugler Davos. Denne springende kronologi er af og til frustrerende, når et kapitel atter afsluttes på toppen af spændingskurven, så man føler sig fristet til at bladre frem og finde ud af hvad der sker. Men samtidig er det med til at holde interessen fanget, selv efter 1000 sider. Dog kan det være en smule krævende at holde styr på det enorme persongalleri, og det er derfor en god hjælp, at der sidst i bogen er et appendiks med de forskellige konger og deres hof, på - hold fast - hele 46 tætskrevne sider! Men stadig er det nødvendigt at have læst de første to bind, ellers vil man ikke kunne følge med.

Serien, der er blevet kendt i Danmark efter HBOs filmatisering med danske Nikolaj Coster-Waldau i en af hovedrollerne, kommer nu med tredje del på dansk, inden tv-serien har præmier med sæson tre til foråret. Der er planlagt syv bind i alt i serien, hvoraf de sidste to endnu ikke er udkommet. Fjerde del forventes på dansk inden sommeren 2013, og det glæder denne anmelder sig til. Endnu mere må man glæde sig til, at forfatteren forhåbentlig snart får skrevet de to sidste bind i serien.

Køb bogen på saxo.com

George R.R. Martin: En storm af sværd
Oversætter: Poul Bratbjerg Hansen
Gyldendal, 1034 sider
ISBN:9788702118254