Flere nyheder

 
Litteratur
Sig det ikke til nogen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sig det ikke til nogen
Fre. 28. dec. 2012


Et ærligt portræt af to kvinder fra de mest mondæne hverdagssituationer til mere barske og dystre problemstillinger. Har Claires kæreste Adam et lidt for nært forhold til teenagedatteren Zarah? Hvordan skal man forholde sig til vold i hjemmet? Og hvor ligger ansvaret for ens egen ulykke?

Den danske forfatter Vita Andersen debuterede i 1970er med værkerne Tryghedsnarkomaner og Hold kæft og vær smuk. Siden er der kommet både digte, skuespil og romaner til, der hovedsageligt centrerer omkring hverdagen og de problemer denne stiller os. Nu kan vi byde velkommen til den seneste i samlingen - Sig det ikke til Nogen.

Vita Andersen giver os i denne omgang indsigt i kvinderne Claire og Lauras liv. Claire bor sammen med kæresten Adam og datteren Zarah. Claire arbejder med reklamefotos og rengøring, imens hun håber på en dag at kunne leve af sine kunstfotos. På den anden side af gaden bor kokken Laura sammen med sin voldlige kæreste Simon. Claire ser fra sit vindue en dag kvinden på gaden og udstyret med kameraet i hånden, begynder hendes færd på at indfange Lauras liv gennem linsen.

I fortællingen følger vi kvinderne gennem både Claires og Lauras øjne. Claires billedjagt bliver til en besættelse. Laura ender på et krisehjem for kvinder. Kvinderne kender ikke hinanden, men vi kender dem begge. Vi ser alt det de undgår at takle og fortælle. Vi er fluen på væggen i begge lejligheder med den usædvanlige evne til at kunne være to steder på samme tid. På overfladen virker begge kvinder både fattede og tilfredse, men virkeligheden er bare ikke helt sådan.

Fortællingen er skrevet i Vita Andersens velkendte og lige til sprog. Sig det ikke til nogen ligger sig både tematisk og stilistisk tæt op ad Vita Andersens tidligere bøger, hvilket på ingen måde er en negativ kvalitet. Det er den undertrykte og ulykkelige kvinde der er i fokus. Bogen er skrevet, så de til tider hængende ud af halsen feministiske opråb undgås. Vita Andersen skyder ikke skylden på samfundet eller mændene, men giver derimod kvinderne et opråb til selv at tage ansvar for eget liv og lykke.

På et tidspunkt siger karakteren Claire "Jeg tager billeder af hvor mærkeligt det er at leve". Det beskriver netop hvad vi oplever i Vita Andersens bøger - Sig det ikke til Nogen inklusiv. Gang på gang hører vi om hvor mærkeligt det er at leve, og hvem mestrer denne fortællekunst bedre end Vita Andersen.

Køb bogen på saxo.com

Vita Andersen: Sig det ikke til nogen
Samleren, 388 sider
ISBN: 9788763813389