Flere nyheder

 
Litteratur
Dødkedeligt på Pemberly

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dødkedeligt på Pemberly
Ons. 9. jan. 2013

Det kunne ligne et sikkert hit: Den populære krimiforfatter P.D. James laver et spin off over Jane Austens romantiske drama "Stolthed og fordom" og kombinerer således en elsket fortælling om intriger og kærlighed med godt gammeldags mord. Bare uden humor eller spænding.

Døden kommer til Pemberly tager således afsæt i et velkendt miljø og karakterer og placerer sit krimiplot i tiden efter, hovedfigurerne Elizabeth Bennet og Mr. Darcy er blevet lykkeligt gift. Dermed skulle mange læsere være nået. Dem, der har lyst til at bruge mere tid i selskab med folkene på Pemberly, og dem, der sætter pris på uhygge og spændende mordgåder. Mange vil nok blive skuffede.

Jane Austen kunne skrive om romantiske dramaer, der er underholdende i al deres intrigante spydighed, og derfor læses hun stadig af mange. Det er tydeligt, at P.D. James også er stor fan og ikke har kunnet holde sig i skindet fra at henlægge endnu en mordgåde i 1800-tallets engelske overklassemiljø, hvor intriger, snobberi og stor kærlighed da også er oplagte ingredienser til krimigenren. Det skal også nok lykkes at få lokket en del loyale Austen-tilhængere med.

Men det er desværre som om, krimidronningen denne gang har sat sig lidt mellem to stole. For hvor egnet miljøet end er til spøgelseshistorier, klinger det underligt falsk i denne sammenhæng. Bogen går hen og bliver en anelse spaltet, fordi karaktererne fra Jane Austens roman ikke vækkes ordentligt til live, men kommer til at danne ramme om et krimiplot, der ikke virker vedkommende i forhold til den oprindelige roman.

En af grundende er manglen på humor. Det er opsigtsvækkende, at en af de bestanddele, som er så karakteristiske hos Austen, er nærmest totalt fraværende hos James. Sidstnævnte har påtaget sig en bedaget og omstændelig skrivestil, der udmærker sig ved (meget) lange sætningskonstruktioner, men ikke mestrer forgængerens evne til at skrive giftige dialoger. Det bliver slet og ret kedeligt, når den første lange del af bogen gør rede for tiden efter brylluppet mellem Elizabeth og Mr. Darcy og husker læseren på personlighederne og deres interne stridigheder. Blot alt for ydmygt og tandløst; det er som om, hun har for stor respekt for Jane Austen. Der lægges ikke meget til det originale værk, som det fx var tilfældet med det satiriske mashup Pride and Prejudice and Zombies fra 2009, hvor et lignende genremøde fandt sted - dengang med zombier - og hvor parodien anskueliggjorde særtræk ved den originale roman.

P.D. James' genre er krimien af den traditionelle whodunit-slags, hvor man skal finde den skyldige i en gruppe. Men hun formår ikke rigtigt at skabe spænding om sit plot, og det er mindre heldigt i en krimi. I Stolthed og fordom var der en drivkraft i at finde ud af den mærkeligt arrogante og stolte Mr. Darcy, og om det mon ville lykkes Elizabeth at gifte sig af kærlighed. Her kom vi under huden på figurerne, men i Døden kommer til Pemberly forbliver de underligt flade og uvedkommende, og derfor er det egentlig ikke spændende, hvem der har slået hvem ihjel.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

P.D. James: Døden kommer til Pemberly
På dansk ved Hanne Bubandt
Rosinante, 304 sider
ISBN: 9788763824439