Flere nyheder

 
Litteratur
Gode gys til store børn og unge

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gode gys til store børn og unge
Ons. 9. jan. 2013

Ellen Holmboe tager os med til det forblæste Vestjylland i "Jernkysten", hvor menneske er menneske værst i fire foruroligende fortællinger. Gode gys til store børn og unge.

Hvis man leder efter udpenslet rædsel, skal man kigge et andet sted hen, for der er ikke meget splatter i Jernkysten. Til gengæld er der masser af gru af den gammeldags slags, hvor uhyggen findes på grænsen mellem mørke portrætter af den menneskelige psyke og uforklarlig overnaturlighed.

Det onde kommer indefra, og en tung skæbne ruger over de fire hovedpersoner, som alle prøver at vokse op i en verden, hvor de voksne gør det svært at undfly de udstukne rammer. Med sikker hånd føres læseren ind i et miljø, der lukker sig strammere og strammere om den nye generation, og en foruroligende kulde sniger sig ind under huden. Dette skyldes ikke mindst det stemningsmættede sprog, der siger lige præcis nok, men aldrig for meget. Der er efterladt en lille sprække, hvor tvivlen kan få lov at blive, og Ellen Holmboe styrer uden om overforklarende metaforik eller fortærsket psykoanalyse.

Det minder nogle steder om Edgar Allan Poes makabre og mystiske fortællinger og har samme gotiske fornemmelse, men i et umiskendeligt dansk miljø. Fra fiskersamfund over Indre Mission til nazisternes efterladenskaber i strandsandet, er det benhårde danske landskab hjemsøgt af ondskab. Sine steder med en mytisk symbolik, som man finder den i folkevisernes fortryllede univers eller oldnordisk mytologi, hvor dæmonien bliver konkret, og mennesker forvandles ved at klæde sig i dyreham.

I "Pigeskind" trues en ung pige af den risikable overgang til kvinde og anelsen om, at hendes mors skæbne også skal blive hendes. Derfor må faren skjule det sælskind, som moren efterlod, og forhindre, at pigen finder det. I "Dødemandsbjerget" længes den lille Laust efter at vokse til og følge i mændenes fodspor på havet, og han taber gradvist sin barnlige uskyld, efterhånden som det går op for ham - og læseren med - hvad det indebærer at blive en mand. I "Naziskatten" støder barneleg og jalousi på grumme efterdønninger af de voksnes leg med ilden.

De fire noveller er klassiske gyserhistorier, der nok skal få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Det er nådesløst, det er vindblæst, det er mennesket, når det er allerværst. Og voksne kan også læse med.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ellen Holmboe: Jernkysten
Høst & Søn, 96 sider
ISBN: 9788763825122