Flere nyheder

 
Teater
Demens i blogland

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Demens i blogland
Man. 14. jan. 2013


(Foto: Folketeatret)

Sonja Oppenhagen er en munter 70-årig med smil på læben og en kærlig relation til sit barnebarn Jonas, inden demensen for alvor forandrer og opløser hende som person. Oppenhagen leverer en fornem præstation og har ganske smidt forfængeligheden over bord.

På Folketeatrets lille scene Hippodromen er Sonja Oppenhagen Margrethe, 70 år. Hun er pensioneret sekretær og bor sammen med sin pensionerede mand Herman. Han sidder i sin lænestol og ser fjernsyn i deres overmøblerede stue - altid.

Margrethe er der mere spræl i og via den computer, hendes barnebarn Jonas har givet hende, skaber hun sit alterego i cyberspace, Maggi på 25 år. Maggi går ud og danser og møder mænd, blandt andet Herman!

Jonas (Andreas Berg Nielsen) elsker Margrethe og elsker at komme hos hende. Hun accepterer ham, som han er, og spørger ikke ind til hans mere og mere hensygnende universitetsstudium. I stedet hygger de sig, mens han lærer hende at bruge sin computer.

Maggis opdateringer projiceres op på bagscenen, så både vi og hendes cyberspacelæsere kan være med. Hen ad vejen glemmer Maggi ordene, staver forkert, indtil hendes indlæg bare er lange rækker af bogstaver uden mening. Samtidig forsvinder ordene for Margrethe i virkeligheden, og det går op for Jonas, at Margrethe er dement.

Sonja Oppenhagen er gribende i rollen som Margrethe, der gradvist og skræmmende mister både personlighed og fysisk formåen for øjnene af os. Oppenhagen har i den grad smidt forfængeligheden over bord i sin læggede nederdel og kedelige cardigan, hun til sidst falder i, fordi hun ikke evner at tage den af.

Clemens Mädge bringer flere vigtige emner op i sit teaterstykke fra 2009. Demens og den måde, patienter og pårørende rammes af sygdommen, men også generationers møde og relation. Jonas og Margrethe finder aldrig helt hinanden i stykkets to parallelforskudte monologer, og dette skyldes ikke kun Margrethes sygdom. Der er også en genkendelig kløft mellem ung og gammel, der forstår Verden på vidt forskellige måder.

Derudover rører stykket ved det tabu, at nok er det overvældende for Jonas at skulle tage sig af sin mormor uden hjælp fra sin fraværende mor, men det giver ham også en bekvem undskyldning for ikke at forholde sig til sit eget liv.

Men stykkets store emne er den demente Margrethes egen kamp og fortvivlelse over egen situation, når der kortvarigt er klare øjeblikke, til hun forsvinder så meget ind i ingenmandsland, at hun end ikke opdager, at hendes mand dør.

Hvert år kommer ca. 15.000 nye tilfælde af demens. Pårørende til demente vil sikkert genkende mange af stykkets konflikter. Godt, at der bliver sat ord på dem.

I al stilhed
Hippodromen, Folketeatret
Se spilleplan