Flere nyheder

 
Teater
Burlesque og breakdance på Bellevue

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Burlesque og breakdance på Bellevue
Man. 18. feb. 2013


(Foto: Isak Hoffmeyer)

Instruktør og koreograf Steen Koerner fortæller historien om Carmen med inspiration fra både burlesque og filmens verden. Desværre favner han for bredt, og det lider forestillingen under.

Steen Koerners Carmen tager udgangspunkt i Prosper Mérimées novelle og Bizets operamusik og har elementer af sang, dans, nycirkus og skuespil pakket ind i en farvestrålende scenografi med fotoprojektioner med blandt andet billeder fra Spanien.

Imidlertid er forestillingens problem, at man aldrig rigtig finder ud af, hvad den vil. Fortællingen bliver ikke fortalt af hverken skuespillere eller dansere, men af fortælleren Prosper, der i skikkelse af Ole Lemmeke projiceres op på scenens bagvæg. Lemmeke har en skøn stemme og diktion, men historien ville have været stærkere, hvis de reelt agerende kunne have fortalt den uden hjælp.

Anne Sofie Espersen er sigøjnerskøgen Carmen. Hun er fantastisk flot i roberne fra couturehuset Trash-Couture, og hendes lange ben kan man som pige kun misunde hende, men vi tror ikke på hendes samspil med Lars Ranthes Don José. Der er ingen gnist eller sensualitet mellem dem. Hun har bare en rigtig skidt karakter, og man forstår egentlig ikke, at nogen mand vil martres for hendes skyld. Lars Ranthe er en sympatisk antihelt, der gang på gang dummer sig for at vinde sin kvinde.

Lars Ranthe er gammel breakdanser og har kendt Koerner siden de to battlede på Thomas P. Hejles ungdomsklub tilbage i 1980-erne, og Ranthe kaster sig da også ud i breakdansen sammen med soldaterne. Det var et sjovt greb og cementerede hans rolle - det var ikke meningen, at han skulle mestre teknikken som de unge dansere.

De egentlige dansere er til gengæld eminente break- og electric boogie-dansere og mestrer Koerners finurlige trinsprog. Især Rico Coker brillerer, når han laver saltomortaler om sin egen akse, og når han slider op ad scenografien i forskellige niveauer og bruger sit momentum til at fortsætte sine bevægelser. Dertil kommer, at han har overskud til at smile lidt af sig selv, når han scorer hele fem damer på én gang.

Morten Staugaard spiller general og er den eneste af crewet, der mestrer decideret operasang. Det lyder fantastisk, men gør det samtidig tydeligt, at de to hovedkarakterer ikke har sangstemmer af format.

Karl Bille er Carmens uhyggelige ægtemand Enøje. Han har et herligt overskud, og han er ret uhyggelig!

Musikken er af Joakim Pedersen, der har lånt brudstykker fra Bizets operamusik fra 1875. Det bringer på den ene side lyden op til anno 2013, men undertegnede havde gerne hørt mere til den geniale oprindelige lyd.

Historien om Carmen og operaen om hende er dramatisk og sensuel, og Steen Koerner elsker de store fortællinger og har mange gange haft succes med at bringe dem op til vores tid. Det er desværre ikke lykkedes til fulde i denne omgang.

Forestillingen spiller på Bellevue teatret til 9. marts. Fra 14. til 23. marts kan Carmen opleves på Black Box i Holstebro.

Carmen
Bellevue Teatret
Se spilleplan