Flere nyheder

 
Litteratur
Ungdomsbog med indhold

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ungdomsbog med indhold
Ons. 20. feb. 2013

Amalie er 15 år og bor alene med sin alkoholiserede mor. Sin far har hun ikke haft kontakt med i tre år. Hun har heller ingen veninder. Hun er forelsket i Lukas, men han tager ikke sin mobiltelefon, når hun ringer. "Lukas, min Lukas" er et rørende billede af en ung pige, som på egen hånd forsøger at løse sine problemer.

Lukas, min Lukas handler om pigen Amalie. Hun har det ikke godt derhjemme. Det har hun faktisk ingen steder. Hverdagen bliver ofte for meget for Amalie: Hendes mor drikker alt for meget og har svært ved at passe sit arbejde. Gang på gang skal Amalie være den voksne og rydde op efter moderen, og gang på gang lover moderen, at nu er det sidste gang. Men Amalie har hørt det hele før.

Når det hele bliver for meget, har Amalie da heldigvis Lukas fra 10. klasse. Eller har hun? Han svarer ikke på hendes opkald, og inderst inde ved Amalie godt, at de ikke er kærester. Men i hendes kaotiske dagligdag er drømmen om Lukas en afgørende faktor for, at Amalie kommer igennem dagen. Indtil den dag, hvor hun ikke kan få fat på ham.

"Jeg gør mig hård. Når han engang får kigget på sin mobil, kan han jo tænke lidt over, hvorfor jeg er holdt op med at ringe. Så er det op til ham at gøre det godt igen. Jeg skal i hvert fald ikke være hende, der tigger om noget. Det er kun godt, hvis en pige er lidt kostbar. Det ved enhver. Så ringer mobilen. Det giver et sæt i mig, og jeg er lige ved at feje den på gulvet. Det er et nummer, jeg ikke kender."

Lukas, min Lukas er skrevet af Nanna Gyldenkærne, som på fornem vis får beskrevet Amalies fortvivlende situation. Det er en tragisk ungdomsbog med sørgelige eksistenser, men heldigvis svælger Nanna Gyldenkærnes hovedperson ikke i selvmedlidenhed. Amalie er stærk, men på et tidspunkt trænger selv hun til omsorg, og det får konsekvenser.

Lukas, min Lukas er skrevet i et let sprog. Kapitlerne er formuleret klart og enkelt, og som læser kommer man med det samme ind under huden på Amalie. Selvom Amalie har lært sig selv at lukke andre mennesker ude - selv Lise fra klassen, der gerne vil være veninder - får vi alligevel et stærkt billede af en ung pige, der er blevet såret alt for mange gange.

Nanna Gyldenkærne ved, hvad hun snakker om. Hun ved, hvad der foregår i hovederne på teenagere. Især på de, der ikke har det så nemt. Og så tager hun fat i problematikker, der er svære at snakke om, og det gør hun med stor sikkerhed og overskud. Lukas, min Lukas vil helt klart sætte tankerne i gang hos de unge læsere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Nanna Gyldenkærne: Lukas, min Lukas
96 sider, Forum
ISBN: 9788763828482