Flere nyheder

 
Litteratur
Gedigent spændende debutroman

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gedigent spændende debutroman
Fre. 22. feb. 2013

På trods af et slidt persongalleri, byder Jakob Melanders debutroman "Øjesten" på uhygge og gedigen spænding.

Handlingen i Jakob Melanders debutkrimi Øjesten kører ad fire simultane spor: Jagten på en morder, der skærer øjnene ud på sine kvindelige, prostituerede ofre, jagten på en grov serievoldtægtsforbryder, fortællingen om en skjult soldat i besættelsestiden, og endelig den velkendte fortælling om den afdankede, men noget nær geniale betjent med det betændte privatliv. Det siger næsten sig selv, at det kræver en vågen læser at følge med i de mange spor, der bliver flettet ind og ud af hinanden uden at blive forvirret.

Der er også stor forskel på, hvor godt de forskellige spor virker. Selve mordfortællingen er spændende og medrivende og indeholder mange fine spor for læseren så som glasøjnene og balsameringsvæsken - spor, der i den grad fremmaner en skummel og uheldssvanger stemning uden at afsløre morderen. Også besættelsesfortællingen er vellykket og emmer af uhygge.

Til gengæld virker voldtægtsfortællingen påklistret: Dels er den unødigt brutal (og det er vel at mærke efter læseren har svælget i den makabre beretning om, hvordan morderen har skåret ofrets øjne ud med kirurgisk præcision, mens hun stadig var i live), og dels tjener fortællingen tilsyneladende primært som straf for hovedpersonen (professionelt såvel som menneskeligt). Det er da heller ikke nogen stor overraskelse, hvem forbryderen er i dette tilfælde.

Endelig er der fortællingen om efterforskeren, den 44-årige Lars Winkler, der kæmper med efterveerne af sin skilsmisse, og et deraf følgende anstrengt forhold til både sin datter og sin chef. Nå ja, og så er der hende den smækre nye kollega, der tilfældigvis også har knas i sit forhold. Det lyder velkendt, og det føles velkendt. I hvert fald i starten, men heldigvis svinder stereotyperne undervejs, efterhånden som universet og karaktererne bliver etableret, og handlingen kan få lov til at tage fart. For det gør den.

Det tager lidt tid at komme over persongalleriets klicheer og den lettere frustrerende forvirring over springene mellem de mange historier, men derefter bliver det en krimi, der er svær at slippe. Og de næste to bind er efter sigende skrevet allerede, så de mange fans, Melander allerede har fået, skal næppe vente længe på Lars Winklers næste hårrejsende eventyr.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jakob Melander: Øjesten
Rosinante, 350 sider
ISBN: 9-788763-824736