Flere nyheder

 
Litteratur
Sansemættet sorg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sansemættet sorg
Man. 25. feb. 2013

Dennis Gade Kofod excellerer i små store romaner, hvor næsten intet sker, mens alt er i oprør, forfald og forandring lige under huden. "Genfærd" er ingen undtagelse, og den lever helt op til hans fire første fine romaner.

Frederik flytter ind på et familieejet hotel på Bornholm i starten af sommersæsonen, og snart efter befinder han sig midt i et speget familiedrama. En bror er forsvundet, alles nerver virker tyndslidte, og det er svært at gennemskue, hvem der er i familie med hvem. Samtidig spejler familiens hemmeligheder Frederiks egne, for han er på flugt fra sit eget mareridt.

Genfærd er en fortælling om sorg, og Dennis Gade Kofod beskriver sorgen lige så tæt og sansemættet, som han beskrev angst og depression i forgængeren, den fremragende Superhelte i det hele taget. Han har et solidt greb om sproget og kan med sine supernærbilleder beskrive følelser så levende, at de smitter læseren. Som her, hvor hovedpersonen er sunket ned i sorg og sygdom: "Han ligger og kan ikke bevæge sig i æsken. Kroppen, han lever i, er tørret ud. Det drysser fra ham, ned i æsken, i store flager. Han vil vende sig, men kan ikke finde kræfter til det."

Og det er her, Dennis Gade Kofod har en af sine store styrker - i det billed- og duftskabende sprog, der bringer personer og Bornholm, hvorfra han skriver, helt op under næsen på læseren. Læg dertil, at han skriver med et særligt skandinavisk-magisk twist, hvor lig kan svæve og fuglene ikke er, hvad de ser ud til at være, og at han har en fin fornemmelse for både det sagte og det usagte i en dialog. Vi har her en meget komplet forfatter, der heldigvis også er temmelig produktiv, så der går nok ikke alt for lang tid, før vi får lov til at læse en roman fra hans hånd igen - den glæder jeg mig til.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Dennis Gade Kofod: Genfærd
Rosinante, 150 sider
ISBN: 978-87-638-2804-8