Flere nyheder

 
Teater
Drama fra start til slut

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Drama fra start til slut
Tir. 26. feb. 2013


(Foto: Palle Peter Skov)

Teaterforestillingen "Honningkagebyen" udspiller sig i byen Christiansfeld hos et ægtepar og deres 6-årige datter Sara. Men der er noget med den datter. En dag banker den nye nabo på, og med sig har han Saras jakke. Han har fundet den på kirkegården. I et hul.

Scenografien er enkel: Et vinduesparti med havedør deler scenen i to. På den ene side ses haven omkranset af en grøn hæk, og en rød gynge hænger ensomt i sit gyngestativ. På den anden side af havedøren er Linda og Stefans stue. Der er ingen møbler ud over et par kufferter, der med jævne mellemrum rulles frem og tilbage hen over scenen.

Linda og Stefan, spillet af Maja Juhlin og Frank Thiel, bor i Christiansfeld, byen der bl.a. er kendt for sine honningkager - og åndelighed. Linda og Stefan tilhører Brødremenigheden og er ved at pakke. De skal til Tanzania for at missionere. Linda er ikke tryg ved, at deres datter Sara skal med. Hun har drømt, at de sorte børn vil spise Saras øjne, som var de bolsjer, men Stefan er fast besluttet på, at de skal af sted. Det vil være godt for familien.

Det eneste, Linda nogensinde virkelig har ønsket sig, var et barn. Men hun kunne ikke blive gravid. Stefan gav op, men det gjorde Linda ikke. Og ved hjælp af den moderne videnskab lykkedes det at få Sara, men tingene blev ikke, som de havde forventet. Sara er en anderledes pige. Hun ved ting, og hun ser ting. Problemerne omkring Sara bliver ikke nemmere, da de opdager, at Sara længe har sneget sig ud om natten for at grave et hul på kirkegården.

Det er først da byens nye læge, spillet af Jesper Riefensthal, kommer forbi, at Linda får snakket om nogle af de tvivlsspørgsmål, hun går og gemmer på. Var det en fejl at tage skæbnen i egen hånd, da Gud ikke kunne skænke dem et barn? Er det hendes skyld, at Sara er som hun er? Tragiske ting sker i Honningkagebyen, og troen på Gud kommer på prøve.

Dramatiker Julie Maj Jakobsen står bag Honningkagebyen, og der er drama fra start til slut på Mungo Park Kolding. Det er lykkedes at skabe en forestilling, hvor publikum i en halvanden time fastholdes i spænding. Den enkle scenografi står i skarp kontrast til den dramatiske handling omhandlende komplekse emner som tro og tvivl, og det fungerer rigtig godt. At de tre medvirkende skuespillere dertil leverer en pragtpræstation løfter hele forestillingen op på et niveau, hvor publikum trygt kan fortabe sig i handlingen, lade sig overraske og ikke mindst mærke en snigende uhygge. Honningkagebyen ledsages af stemningsfyldt musik skrevet af komponist Kristian Leth (forsanger i bandet The Williams Blakes) og giver mellem akterne tid til, at handlingen kan sætte sig.

Honningkagebyen er et glimrende eksempel på, at når handling, skuespil, musik og scenografi går op i en højere enhed, så er der noget ved at gå i teateret. Honningkagebyen er en uforglemmelig oplevelse.

Honningkagebyen
Mungo Park Kolding
Se spilleplan