Flere nyheder

 
Litteratur
Røv og gulvsand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Røv og gulvsand
Fre. 1. mar. 2013

Anita Krumbach har skrevet en bog om den 13-årige Aksel, hvis far mister sit arbejde, bliver skilt og får en nedtur, samtidig med at moren finder sammen med naboen. Det er en bog, der med humor og groteske karakterer beskæftiger sig med et alvorligt emne.

Bogen har 24 små overskuelige kapitler, der har en handling hver for sig som små fragmenter af hovedpersonens liv og dem, der er omkring ham.

Foruden Aksels ven, Gregers, optræder der en lang række voksne, der hver især tænker mere på sig selv end på en Aksel, der på mange måder er overladt til sig selv midt i forældrenes skilsmisse. De voksne er groteske og tragiske, men samtidig beskrevet med humor, så det hele ikke bliver sørgeligt. F.eks. starter historien med at Aksels far iført camouflagetøj, ansigtsmaling og riffel begiver sig over til naboens hus.

Aksel ser faderen ud af vinduet og råber til ham:

"- HVOR SKAL DU HEN?
Henning slår ud med armen. - horn eller gifler, Aksel? Du bestemmer!
- Bageren lukkede for flere år siden!
Henning vender langsomt rundt. Vifter med en pegefinger i luften. - Jeg tjekker lige, Aksel. Man ved aldrig. Han drejer om på hælen og går ud på stien. - Man ved aldrig en skid."

Anita Krumbach formår at skabe en historie, der med humor skaber et grotesk billede af, hvor ensomt et barn kan være, når familien går i opløsning, og den enkelte voksne ikke kan se længere frem end til sin egen næsetip. Jeg finder karakteristikkerne humoristiske og absurde, men da bogen er en børnebog, lod jeg en 13-årig læse med for at se, hvordan den blev oplevet af målgruppen.

Formen er meget stram - der er ikke nogen overflødige beskrivelser med i denne her historie. Siderne er opsat med store typer, der sammen med de korte kapitler gør bogen meget overskuelig. Men måske bliver der givet for lidt til læseren, for hvor fortællingerne om de voksne er meget rige, spares der på beskrivelserne af selve hovedpersonen. Man har lidt svært ved at forestille sig Aksels følelser, da man bliver præsenteret for dem meget perifert. Dette gjorde det svært for min 13-årige medlæser at identificere sig med Aksel.

Tiden i fortællingen er svær at regne ud. Hovedpersonen hedder jo Aksel og hans ven Gregers. De leger med modeltog, og mobiltelefon og computer optræder ikke. Er det en fortælling, der foregår i nutiden, eller er vi tilbage i 70'erne? En historie kan sagtens fungere godt i en anden tid, men at man ikke er præsenteret for en bestemt tid, gør det en smule forvirrende. Alt i alt havde min 13-årige læser svært ved at genkende stedet og hovedpersonen i sig selv, hvorimod han havde et meget klarere billede af de voksne karakterer.

Bogen kan anbefales, da den på en anderledes måde beskæftiger sig med det, at mor og far bliver skilt. Men måske giver den et mere detaljeret billede af voksenlivet end af barnelivet.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Anita Krumbach: Røv og gulvsand
Høst & Søn, 64 sider
ISBN: 978-87-638-2862-8