Flere nyheder

 
Litteratur
Humoristisk og skarp samtidsfortælling

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Humoristisk og skarp samtidsfortælling
Ons. 6. mar. 2013

Den norske forfatter Erlend Loe har endnu engang skrevet en humoristisk og skarp samtidsfortælling. Denne gang tager den norske statsminister, Jens, weekend-logi hos manden Fvonk for at slappe af. Fvonk er dog ikke helt almindelig, og magten er steget Jens lidt til hovedet, men mellem dem opstår et usandsynligt venskab.

Hovedpersonen er manden Fvonk, der har været ude i noget "snavs" med kreative medlemsfortegnelser på sit arbejde, og som nu lever i selvvalgt isolation. Han har logerende boende, og som lejer flytter en ganske særlig mand ind. Norges statsminister Jens. Jens er stresset, ulykkelig og træt af magten. Han længes efter at være helt sig selv, så partiet har sikret ham weekendophold i et værelse hos Fvonk, fri for presse, beslutninger, familie og krav. Hos Fvonk skal han - helst ret hurtigt - finde sig selv igen og komme tilbage i magtspillet. Regeringen har ikke råd til at skifte statsminister så tæt på et valg. Men i Fvonk finder han en ven. En der bare ser ham som Jens. De bliver blodsbrødre og hygger sig med krydsogtværs, tv, gåture og miniature byggeprojekter med træstave.

Fvonk kæmper for at komme ovenpå efter at have været indblandet i "snavs" på sit tidligere arbejde. Men han bliver mere og mere paranoid. Han er sikker på, at alle gravide er efter ham, gennemskuer ham og kan se, hvor snavset han er. De gravides renhed står som diametral modsætning til, hvor uren han er. Han har til sidst svært ved at komme ud, fordi de gravide har lagt et jerngreb om huset. Til trods for denne paranoia ser han Jens og dennes udfordringer med en sælsom skarphed.

Erlend Loe har angiveligt aldrig mødt Norges statsminister Jens Stoltenberg personligt, men har hørt interviews, hvori han fortæller, at han godt kunne tænke sig lidt mere tid til sig selv. Det har Erlend Loe i Fvonk givet ham mulighed for.. 5 store stjerner fra denne anmelder til en lidt anderledes roman med humor og galskab om nogle af udfordringerne ved livet, om at leve med magt, og hvordan man kan være frustreret og indebrændt, selv som toppolitiker i en af verdens rigeste nationer. Fortællingen er absurd og urealistisk, som Erlend Loes fortællinger ofte er, men alligevel er der en snert af virkelighed, der gør den interessant og underholdende at læse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Erlend Loe: Fvonk
Oversætter: Susanne Vebel
Gyldendal, 211 sider
ISBN: 9-788702-126099